Hlavní obsah

Na malé dluhy by mohli exekutoři upozorňovat dlužníky předem

Novinky, Jiří Mach
Praha

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová nechává zpracovávat analýzu současného stavu exekučního systému. Ráda by zavedla takzvané předexekuční připomínky, v nichž by exekutor upozornil dlužníka, že má poslední možnost srovnat dluh, uvedla ve čtvrtek na tiskové konferenci Kovářová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Ministryně by ráda změnila současnou praxi vymáhání dluhů, v jejímž rámci se dluhy neúměrně navyšují.

"Zadala jsem k vypracování analýzy, zda současný exekuční systém nelze zneužívat. Nechci se smířit s tím, že člověk, který dluží malou částku, sto či dvě stě korun, musí na konci zaplatit 15 tisíc,“ vysvětlila svůj záměr Kovářová.

Podle ní by mohlo v tomto ohledu pomoci, kdyby dlužníci, kteří dluží podobně nízké sumy, byli exekutory upozorněni na poslední možný termín srovnání dluhu. „Vydobytelnosti těch malých částek by to pomohlo,“ řekla Kovářová a dodala, že lidé jsou mnohdy ochotni tu částku vrátit, ale nevědí o ní nebo jsou lhostejní.

"Nehodlám nikomu odpouštět dluhy. Ptejme se ale po smyslu exekutorů. Ti mají vymáhat tu původní dlužnou částku,“ doplnila šéfka rezortu spravedlnosti s tím, že o tématu by se měla vést široká debata.

Kritikové opatření již předem upozorňovali, že předexekuční připomínky by mohly velké dlužníky motivovat k ukrytí majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám