Hlavní obsah

Skupina státních zástupců se kvůli snížení platu obrátila na soud

Aktualizováno

Skupina státních zástupců napadla u soudu snížení svých platů o čtyři procenta. Chtějí doplatit ušlou mzdu, a požadují, aby se opatřením zabýval Ústavní soud. Uvedl to Pavel Uhl, který ve čtvrtek návrh podal u Obvodního soudu pro Prahu 5. K žalobcům se chtějí připojit i soudci.

Článek

Snížení platu státních zástupců, ale i dalších ústavních činitelů bylo schváleno v rámci takzvaného Janotova úsporného balíčku při schvalování státního rozpočtu na letošní rok. Skupina státních zástupců však snížení svých mezd považuje dle Uhla za protiústavní.

"Dorovnat své platy za letošní měsíce budou chtít i soudci," řekl Českému rozhlasu 1-Radiožurnálu prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník

Bojí se ohrožení nezávislosti

"V minulosti se tato věc rozhodovala ve vztahu k soudcům. Státní zástupci se nikdy z důvodů zvýšené loajality vůči establishmentu nebránili. Teď tak činí poprvé," řekl Uhl.

Přitom soudci už v minulosti v podobných případech uspěli. Speciální zákony jim například kvůli úsporám ve státním rozpočtu odebraly 13. a 14. platy, ale Ústavní soud rozhodl, že stát je musí vyplatit. Ústavní soudci v těchto případech odkázali na nutnost dodržení zásady nezávislosti soudců. Odebrání jejich platů by ji podle Ústavního soudu mohlo ohrozit.

Politici, soudci a státní zástupci jsou jediní, komu již tři roky po sobě nerostou platy. Zatímco politici si nezvyšují mzdy více méně pod tlakem veřejnosti, soudci a státní zástupci do toho nemohou přímo mluvit, jsou závislí na zákonodárcích a skřípou zuby.

Kauza může skončit před Ústavním soudem

Podle Uhla se státní zástupci nemohli obrátit rovnou na Ústavní soud. "Technicky je to možné pouze tak, že podají žalobu k normálnímu soudu o zaplacení zbytku platu, o který byli zkráceni," uvedl právník. Soud má pak podle něho dvě možnosti.

Žalobu může zamítnout a státní zástupci si pak proti tomu mohou podat ústavní stížnost spojenou s návrhem na zrušení části zákona, podle kterého se jim plat snížil. Druhou možností je, že soud řízení přeruší a věc předloží Ústavnímu soudu, aby se zabýval ústavností normy, uvedl Uhl.

Na nespokojenost upozorňovali již dříve

Že je snížení platů soudců a státních zástupců od letošního 1. ledna údajně v rozporu s ústavním pořádkem, uvedla Soudcovská unie a Unie státních zástupců již loni v prosinci. Ústavní soud podle nich již v minulosti uvedl, že mzdy soudců mají být kráceny až v poslední řadě.

Že je snížení platů soudců a státních zástupců od letošního 1. ledna údajně v rozporu s ústavním pořádkem, uvedla Soudcovská unie a Unie státních zástupců již loni v prosinci. Ústavní soud podle nich již v minulosti uvedl, že mzdy soudců mají být kráceny až v poslední řadě.

O čtyři procenta měl původně klesnout i objem peněz na mzdy státních zaměstnanců. Levice ale ve Sněmovně prosadila při projednávání rozpočtu návrh, kvůli kterému se to nestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám