Hlavní obsah

Nový sníh ohrožuje dopravu v Česku, D5 kolabuje kvůli nehodám

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ch, ton, lž

Noční sněžení komplikuje na celém území Česka dopravu. Policie řeší řadu drobných nehod, většina se ale obešla bez zranění. Kolize blokují hlavně dálnici D5. Nesjízdných je několik cest na Královéhradecku, další na Olomoucku. Vlaky nejezdí na dvou tratích. V rychnovském okrese byl vyhlášen kalamitní stav.

Článek

Série ranních nehod komplikuje provoz na dálnici D5 v Plzeňském kraji. Kvůli nim je na dálnici částečně omezený provoz, řekla policejní mluvčí Pavla Soukupová.

Na 95. kilometru ve směru na Plzeň je po nehodě napříč jízdními pruhy kamión. Dálnice je proto od tohoto místa průjezdná pouze v jednom jízdním pruhu, a to pouze pro osobní automobily, nákladní auta zatím stojí.

V opačném směru dálnice na Rozvadov na 100. kilometru se srazilo osobní a nákladní auto. I zde je provoz možný pouze jedním jízdním pruhem, jezdí ale osobní i nákladní auta.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dopravní kolaps na D5

"Na úseku dálnice D5 v Plzeňském kraji je od rána kolem šesti dopravních nehod, většinou jsou to srážky osobního a nákladního automobilu, nebo náraz do svodidel," popsala mluvčí. Nehody podle ní nejsou nijak vážné, komplikují ale provoz. Ten na celém území kraje zhoršilo sněžení, které pokračuje od středečního odpoledne.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Doprava na D5 stála.

Do čtvrtečního večera by mělo napadnout až 20 centimetrů sněhu. Navíc bude vát silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto už od středy varuje před sněhovými jazyky, na horách před závějemi.

Ve Středočeském kraji se místy tvoří sněhové jazyky a je snížená viditelnost. Špatné počasí má na svědomí nehody v obci Bavoryně na Berounsku nebo v Netvořicích na Benešovsku, kde se srazily dva autobusy. Některá místa byla v noci neprůjezdná kvůli uvízlým kamionům.

Sníh a led na pětačtyřicet minut zcela ochromily dopravu na rychlostní komunikaci I/7 mezi Chomutovem a Prahou. V kolonách uvízly desítky aut, dopravu nešlo odklonit ani na vedlejší komunikace. Jejich stav byl podle mluvčí lounské policie Jaromíry Střelcové stejně špatný, jako rychlostní komunikace. Silnici pokrývala vrstva ledu a sněhu.

Nejhorší situace byla u Sulce na Lounsku, kde kvůli sněhu a ledu zůstalo v půl desáté viset několik kamionů. Po pětačtyřiceti minutách se podařilo uvolnit jeden pruh, na místě policie usměrňuje dopravu. Auta popojíždějí v kolonách.

V Ústeckém kraji napadlo přes noc několik centimetrů sněhu a stále drobně sněží. Místy fouká silný vítr, mohou se proto tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Zledovatělá vrstva ujetého sněhu nebo zmrazky kryjí silnice ve vyšších oblastech Liberecka. Opatrní musí být řidiči i na Českolipsku nebo na rychlostní silnici z Liberce na Prahu.

Vítr a sníh přinesl problémy zejména do oblasti Orlických hor. Silničáři dokonce ve čtvrtek o půl jedenácté dopoledne vyhlásili pro rychnovský okres kalamitní stav prvního stupně.

„Uzavřeno bylo sedm úseků silnic, velmi špatná situace je zejména v okolí Říček v Orlických horách, uzavřena je také například silnice druhé třídy z Rokytnice do Zdobnice a Rokytnice do Bartošovic a dále silnice třetích tříd, včetně jedné na Trutnovsku mezi Bohuslavicemi a Velkými Svatoňovicemi,“ uvedl provozní náměstek krajských silničářů Petr Zima a dodal, že k prudkému zhoršení došlo před desátou hodinou.

Silničáři počítají, že kalamita by na Rychnovsku měla trvat minimálně během celého čtvrtka. Záležet bude především na počasí. Sníh komplikuje také dopravu na železnici.

Také na Olomoucku museli správci vozovek uzavřít úsek silnice třetí třídy Hraničné Petrovice - Jívová na Olomoucku. Na severu regionu si řidiči musejí dávat pozor také na ujetou sněhovou vrstvu, na sněhové jazyky narazí na Šumpersku, Olomoucku, Přerovsku a Prostějovsku.

Sněhové návěje a místy až 15 centimetrů sněhu na silnicích hlásí silničáři ze Vsetínska a Valašska. Na Kroměřížsku a Zlínsku se na některých menších cestách navíc vyskytuje zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Žamberecku, kde fouká silný nárazový vítr, se místy tvoří sněhové jazyky.

Na Vysočině napadlo do deseti centimetrů sněhu a i nadále sněží. Potíže jsou především na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Na silnici druhé třídy mezi Domamilí a Štěpkovem na Třebíčsku je v kopci vzpříčený kamion.

Kvůli navátému sněhu nejezdí vlaky mezi Doudleby nad Orlicí a Rokytnicí v Orlických horách na Rychnovsku a také mezi Litoměřicemi a Blíževedly na Českolipsku. Dlouhodobě je sněhem zasypaná úzkokolejná trať mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou na Bruntálsku. Komplikovaný byl v noci provoz na trati Rakovník - Beroun, kde při posunu vykolejil motorový vlak.

Na jihu Čech sněží vytrvale od středečního odpoledne a napadlo zde v průměru kolem deseti centimetrů sněhu. Padat bude ještě během celého čtvrtka a jak uvedla Svatava Křivancová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, mělo by na jihu připadnout ve čtvrtek ještě pět centimetrů sněhu a v pátek kdy by mělo sněžení pozvolna ustávat, další dva až tři,

Nejhorší situace je na Šumavě, v Novohradských Horách a na Táborsku v okolí Jistebnice. "Na silnicích máme veškerou techniku. Snažíme se sníh shrnovat a solí se minimálně, neboť sůl dochází a další není k dispozici,“ řekl Právu v čtvrtek ráno dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Karel Jírovec.

Dodal, že průjezdnost silnic nejvíc komplikují kamióny, které často blokují na některých místech minimálně jeden jízdní pruh. Zatím se daří vždy silnice zprůjezdnit. Přesto museli řidiči ráno stát například v netřebickém kopci směrem na Kaplici na E 55. Kamióny zablokovaly rovněž na řadu minut stoupání za Českými Budějovicemi směrem na Trhové Sviny u Nedabyle. Komplikovaná situace je i mezi Prachaticemi a Volary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám