Hlavní obsah

Těžební limity může rozhodnout krajské referendum, to je ale v nedohlednu

Právo, Jan Rovenský, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, zda budou, či nebudou prolomeny územní limity těžby na severu Čech, by se mohlo rozhodnout v krajském referendu. Podle zjištění Práva podpora pro návrh zákona ve Sněmovně existuje, otázkou však zůstává, zda kvůli obstrukcím o něm poslanci vůbec budou před volbami hlasovat.

Foto: Rudolf Prchal, Právo

Demonstranti požadují zachování limitů těžby na Ústecku.

Článek

Zákon o krajském referendu nedávno zamítl Senát, 101 hlasů pro jeho schválení by se však ve Sněmovně našlo – jsou pro něj poslanci soc. dem., KSČM, lidovci, ale i zelení. Strany se však liší v názoru, zda na severu Čech těžit, nebo ne.

Paroubek pro prolomení limitů

Předseda ČSSD Jiří Paroubek podotkl, že by k prolomení limitů mělo dojít jen za předpokladu, že s tímto krokem budou souhlasit občané v krajském referendu. Navíc by podle něj měl Ústecký kraj a město Litvínov dostat miliardové kompenzace na zvelebení okolí rozšířeného povrchového dolu.

„Předpokládám také, že Mostecká uhelná poskytne nové domy občanům Horního Jiřetína a Černic. Za těchto okolností jsem ochoten uvažovat o prolomení limitů,“ prohlásil Paroubek.

Právu řekl, že pokud se nepodaří prosadit zákon o krajském referendu nyní, tak se o to soc. dem. zasadí po volbách. Paroubek míní, že by vláda výsledek plebiscitu měla respektovat. Podle něj se může stát, že nebude dostatečná účast, i to však je výsledek, z něhož lze vyvodit závěr. Případná referenda přímo v obcích Paroubek považuje za zbytečné zatížení.

Podobné stanovisko jako ČSSD zastávají komunisté. „Bylo by škoda s ohledem na potřeby českého průmyslu nechat tyto zásoby bez povšimnutí. Ale jestli se použijí za třicet let, je něco jiného. Měli by o tom ale rozhodnout občané v krajském referendu,“ řekl šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

Lidovci podle předsedy Cyrila Svobody proti krajskému referendu nic nemají. „Důležité je ale definovat dobře otázky, na které se referendum může ptát,“ řekl Právu. KDU-ČSL má zákaz prolomení limitů v programu, ale podle Svobody není možné limity držet do nekonečna. „Nemůžeme tvrdit, že to tak bude za patnáct let,“ dodal Svoboda.

Kalousek: Je to věc centra a obcí

Zelení krajské referendum podpoří, protože podle předsedy Ondřeje Lišky patří do každé správné demokracie. „Jestli bude použito v případě prolomení limitů, pro nás to neznamená nic jiného než vést kampaň v Ústeckém kraji, aby se většina občanů přiklonila ke stanovisku, které hájíme my,“ řekl Právu Liška.

Proti rozšíření těžby na severu Čech je i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. O krajském referendu je podle něj možné uvažovat, je však třeba přesně vymezit témata, k nimž by se mělo vztahovat.

„Jestli je něco učebnicový příklad otázky, na kterou by se nemělo vztahovat krajské referendum, tak to jsou těžební limity. Je to věc centrální energetické koncepce a dotčených obcí. Krajské referendum je alibi, jímž se někteří politici snaží zbavit odpovědnosti,“ řekl Právu.

Proti plebiscitu jsou naopak občanští demokraté. „Nepodporovali jsme ho v závěrečném hlasování a nepředpokládám, že bychom měnili své stanovisko,“ řekl Právu šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám