Hlavní obsah

Maketa tlustého střeva má upozornit na nebezpečí rakoviny

Právo, Václav Pergl

Každoročně v České republice 8000 lidí dostane rakovinu tlustého střeva a konečníku a téměř 4000 lidí na tuto nemoc zemře. Od určitého věku přitom mají pacienti nárok na preventivní vyšetření. Pokud by se nádor odhalil včas, je velká pravděpodobnost jeho vyléčení.

Foto: Václav Pergl, Právo

Profesor Miroslav Zavoral v maketě tlustého střeva ukazuje nebezpečné polypy, které při kolonoskopii lékaři dokáží odstranit.

Článek

„V přepočtu na počet obyvatel nám v mužích patří v Evropě druhá příčka a v ženách třetí,“ řekl Právu v úterý profesor Miroslav Zavoral, přednosta interní kliniky pražské Ústřední vojenské nemocnice a předseda ministerské komise pro vyhledávání nemocných s uvedenou diagnózou.

Kdyby se nádor podařilo odhalit včas, mohli by lidé žít. Ale 54 % z nich přijde k lékaři pozdě. Přitom nemoc, která se vyvíjí dlouho - až osm let - je velmi dobře léčitelná. Zachytí-li se včas, 95 % nemocných lze vyléčit.

„Od roku 2000 mají lidé možnost preventivního vyšetření tlustého střeva a konečníku. Zdaleka ne všichni na toto vyšetření chodí,“ upozornil profesor Zavoral. Lidé ve věku 50 až 54 let mají jednou ročně nárok na test skrytého krvácení ve stolici u svého praktického lékaře nebo gynekologa, starší lidé si pak mohou vybrat mezi tímto testem jednou za dva roky nebo kolonoskopií, tedy vyšetření tlustého střeva jednou za deset let.

Obří maketa projede republikou

Ředitelka občanského sdružení Onkomaják Pavla Šlosserová uvedla, že v ČR startuje kampaň, která chce lidi informovat o tomto onemocnění. „Její součástí je ohromná maketa tlustého střeva velká 9x4 m, kterou se dá procházet jako tunelem. Lidé si budou moci prohlédnout, jak tlusté střevo vypadá zevnitř. Uvidí zdravou sliznici i chorobné útvary na ní,“ uvedla ředitelka.

Kampaň startuje 11. února v pražském nákupním Centru Nový Smíchov, kde toto obří tlusté střevo bude do 19. února. Pak se postupně tato maketa objeví ve všech krajích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám