Hlavní obsah

Vlček představil bič na líné poslance, za absence třetina platu dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslancům by se měl za neomluvené absence krátit plat. Právě takovýto návrh v úterý představil šéf Sněmovny Miloslav Vlček. Ten vedle odměňování zákonodárců upravuje i zdaňování jejich náhrad. Informovala o tom jeho mluvčí Kristýna Landová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Šéf poslanců Miloslav Vlček

Článek

Zákonodárci by měli podle Vlčkova návrhu vedle svého platu zdaňovat i některé náhrady. Jde například o výdaje na reprezentace, na dopravu i na stravné při tuzemských cestách, na odbornou literaturu nebo na telefon. Na stravné při tuzemských cestách a na reprezentaci dostávají 9100 korun měsíčně, na dopravu dostávají od 22 800 korun do 34 200 korun.

Přitom mají veřejnou dopravu zdarma včetně vnitrostátních letenek. Vlčkova novela také odstraňuje zdvojené náhrady v dopravě a nárok na bezplatnou veřejnou dopravu.

Absence bez omluvy = ztráta třetiny platu

Pokud by se senátor nebo poslanec bez řádné omluvy nezúčastnil tří jednacích dnů Sněmovny, Senátu nebo výboru, ztratil by nárok na třetinu svého platu. "O důvodech ztráty nároku na plat by měl rozhodnout mandátový a imunitní výbor komory Parlamentu," navrhuje Vlček.

Svůj návrh předkládá sněmovně tak, aby s ním z časových důvodů mohla souhlasit již v prvním čtení. Tento způsob lze ale podle sněmovního jednacího řádu vetovat, pokud si to vyžádá dostatečný počet poslanců.

Další návrh nezvládnou poslanci projednat

Ve Sněmovně se nachází také návrh KSČM, který poslanci minulý týden propustili do druhého čtení. Nezkrátili ale lhůty k projednání ve výborech, takže hrozí, že ho poslanci nestihnou do voleb schválit. [celá zpráva]

Klub ČSSD s předlohou souhlasil a kladně se vyjádřili i zelení. ODS má naopak výhrady, šéf jejího sněmovního klubu Petr Tluchoř označil návrh již dříve za nedopracovaný. Občanští demokraté upozorňují na to, že už současný zákon umožňuje krátit odměny kvůli absencím. Sněmovna ale neurčila orgán, který by se tím zabýval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám