Hlavní obsah

Plaťte 400 korun za amalgámovou plombu, požadují zubaři

Právo, Václav Pergl
Aktualizováno

Česká stomatologická komora po volbách navrhne, aby dospělí lidé platili v plné výši amalgámové plomby, v průměru zhruba za 400 korun. Tyto plomby jsou dosud hrazeny ze zdravotního pojištění.

Lidi by měli platit i za běžné plomby, žádají zubařiVideo: ČTK

 
Článek

"Stav je neudržitelný. Zdravotní pojišťovny za amalgámovou plombu platí zubaři 220 korun, a to zdaleka nestačí pokrýt náklady,“ řekl v pondělí Právu Pavel Chrz, prezident komory.

Dodal, že navíc zubaři dostanou zaplaceno za jedno ošetření zubu v roce. Pokud by se na zubu musel dělat během jednoho roku další zákrok, zdravotní pojišťovna už ho neplatí vůbec. Chrz oznámil, že amalgámové plomby by zdravotní pojišťovny dál hradily dětem a mladým lidem do 18 let a seniorům nad 65 let.

Nechápeme, proč by měli zubaři diktovat pacientům, za co budou nebo nebudou platit v ordinaci hotově.
Svaz pacientů

Ročně se v Česku dělá zhruba 5,5 miliónu plomb, které zdravotní pojišťovny uhradí ve výši 1,2 miliardy korun. Tyto peníze by tedy nově pacienti museli zaplatit za plomby ze svého. A zubaři chtějí, aby za plomby ušetřených 1,2 miliardy korun bylo zdravotními pojišťovnami rozpuštěno do zubních výkonů, které jsou nyní finančně podhodnoceny.

"Překvapilo nás to. Vždyť se zubaři před několika měsíci dohodli se zdravotními pojišťovnami o úhradách péče v tomto roce,“ řekl Právu Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva zdravotnictví. Dodal, že ministerstvo dále zastává názor, že v každé péči, která je pacientovi poskytnuta, by měla být jedna alternativa vždy plně hrazena z pojištění.

Ostře na návrh zubařů reagoval Svaz pacientů. "Odmítáme placení plomb pacienty hotově. Nechápeme, proč by měli zubaři diktovat pacientům, za co budou nebo nebudou platit v ordinaci hotově,“ sdělil Právu prezident uvedené svazu Luboš Olejár.

Anketa

Byli byste ochotni platit 400 korun za obyčejnou plombu?
Ne, v ošetření má být možnost plně hrazená pojišťovnou
86 %
Ano, chápu situaci zubařů
4,1 %
Za plombu už stejně platím i teď
9,9 %
Celkem hlasovalo 25740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám