Hlavní obsah

Havel má zánět dýchacích cest, musel zrušit program

– Praha
Právo, Novinky, Lukáš Bek

Bývalý prezident Václav Havel je od pátku v domácím léčení. Kvůli zánětu dýchacích cest musel zrušit na několik dní svůj program.

Foto: Reuters

Bývalý prezident Václav Havel na tiskové konferenci k 20. výročí sametové revoluce.

Článek

"Ano. Je nemocný, má zánět dýchacích cest a bere antibiotika. Je v domácím léčení. Bohužel musí být doma,“ řekla v pondělí Právu exprezidentova tajemnice Sabina Tančevová. Nejde podle ní o nic vážného. Havel má prý běžný zánět.

Třiasedmdesátiletá bývalá hlava státu se kvůli nemoci nezúčastní pondělního křtu knihy Tři vzpoury Karla Hvížďaly v restauraci Krásný ztráty. Odříci musel také některé schůzky v kanceláři a běžné úřadování. "Zatím zrušil program na dva tři dny. Dalších závazků potom mnoho neměl,“ dodala Havlova tajemnice.

Kontrola v Motole dopadla dobře

Někdejší disident, který za totality strávil několik let v různých kriminálech, se před týdnem podrobil na interní klinice motolské nemocnice plánované ambulantní kontrole. Její výsledky podle serveru iDnes.cz byly velmi dobré.

Havel byl ve vážném stavu naposledy hospitalizován loni v lednu, kdy členové lékařského konzilia motolské nemocnice mluvili o ohrožení na životě. Nejprve Havlovi odoperovali zánětlivé ložisko v krku, následnou rehabilitaci pak zkomplikovalo zahlenění plic.

Riziko pro něj znamenají zejména respirační problémy, ještě v době, kdy vládl Pražskému hradu, mu lékaři kvůli nádoru odstranili polovinu plíce.

Zásadní vliv na Havlovo zdraví měl čtyřletý pobyt ve vězení na přelomu 70. a 80. let za takzvané "podvracení republiky“. Ze zdravotních důvodů byl také předčasně propuštěn, zdraví se mu však podlomilo natrvalo.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Václav Havel je v nemocnici

Bývalý český prezident Václav Havel je od pondělí hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kam byl přijat k operačnímu zákroku kvůli zánětlivému...

VIDEO: Václav Havel odešel z nemocnice domů

Bývalý prezident Václav Havel byl ve čtvrtek propuštěn z nemocnice v Praze-Motole. Podle závěrů lékařského konzilia je Havel ve velmi dobrém stavu, dále by měl...

Výběr článků

Načítám