Hlavní obsah

Bursík mimo hru nebude, povede zelenou kandidátku v Ústeckém kraji

Most
Aktualizováno

Bývalý předseda Strany zelených a exministr životního prostředí Martin Bursík bude lídrem kandidátky zelených pro květnové volby do Poslanecké sněmovny. Oznámil to během nedělní krajské konference zelených v Ústeckém kraji. Po neúspěchu v eurovolbách Bursík zvažoval, zda se vůbec bude ještě o poslanecké křeslo ucházet.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Bursík

Článek

Bursík zdůvodnil svou kandidaturu v Ústeckém kraji tím, že chce "zastavit plány na bourání severočeských vesnic kvůli těžbě a spalování uhlí".

Podle Bursíka je třeba zastavit všechny další projekty, které by nenávratně zničily krajinu. Svou kampaň povede symbolicky z Horního Jiřetína, ohroženého těžbou uhlí.

Proti "ruským bossům"

Svůj program staví také na boji proti korupci a mravnímu úpadku ve společnosti. "Nemohu se nadále dívat na to, jak se rozkrádají veřejné peníze," napsal Bursík v prohlášení.

Obvinil ředitele státních a městských firem, že se chovají jako "ruští bossové" a přihrávají zakázky svým kamarádům.

Po sobotní pražské nominační konferenci, která volebním lídrem zelených v hlavním městě zvolila předsedu strany Ondřeje Lišku, se v médiích objevily spekulace, že Bursík by vůbec nemusel kandidovat.

Údajným důvodem je to, že při pražské nominaci propadla jeho životní partnerka, poslankyně Kateřina Jacques. Bursík, Jacques ani nikdo jiný ze strany to jednoznačně nekomentoval. O Bursíkovi se původně uvažovalo jako o pražské volební jedničce.

S Liškou, který měl kandidovat na jižní Moravě, se ale dohodli, že v hlavním městě Bursík kandidovat nebude a místo přenechá Liškovi. Bursík, který v posledních dnech přel veřejně s premiérem Janem Fischerem o horní zákon, odešel z vedení zelených po jejich neúspěchu v loňských evropských volbách.

V předčasných sněmovních volbách, které se měly konat na podzim, kandidovat odmítl, po Novém roce však dal znovu najevo zájem se o poslanecké křeslo ucházet.

Reklama

Výběr článků

Načítám