Hlavní obsah

Sněmovna kývla na žádost letců, aby je ochránila před laserovými útoky

Novinky, jim
Praha

Debata nad novelou atomového zákona, který měl zajistit kompenzaci obcím v havarijních zónách jaderných elektráren Dukovany a Temelín, se stočila k čerstvému přílepku zabývajícímu se laserovými útoky na civilní letadla u letiště Ruzyně. Sněmovna nakonec v pátek poslala zákon i s přílepkem do závěrečného čtení navzdory protestům tvůrce trestního zákoníku Jiřího Pospíšila.

Článek

Pospíšil (ODS) poslance vyzval, aby do trestního zákoníku bez širší debaty nezasahovali. Podle něj je možné laserové útoky na piloty letadel postihovat i stávající formou zákona. Exministr spravedlnosti nechtěl, aby se stalo zvykem, že se do zákoníku bude nezodpovědně zasahovat s tím, že v budoucnu by mohl být zcela nepřehledný.

Podpořil ho i právní expert ODS Marek Benda. "V zákoníku je uvedeno, že je zakázáno obecně ohrožovat - a to tam budeme doplňovat, že je zakázáno obecně ohrožovat letadla, potom tam budeme dávat, že je obecně zakázáno ohrožovat autobusy? Proč?“ ptal se poslanců Benda.

Nicméně proti jejich argumentaci se zvedly ohlasy nasvědčující tomu, že zákoník platný od počátku tohoto roku je na laserové útoky krátký. Poslanci si vyslechli mimo jiné, že například ve třech případech byl u pilotů poškozen zrak, jednou dokonce došlo k poškození centrálního vidění.

Tyto ohlasy podpořil i ministr dopravy Gustav Slamečka, podle nějž byly kvůli útokům podány žaloby, ale státní zastupitelství trestní stíhání zastavilo.

Nakonec i Pospíšil přistoupil na změnu, která by problém ošetřila, navrhl ovšem "co nejméně škodlivou úpravu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám