Hlavní obsah

Topolánek si při skončení turné Vize 2020 postěžoval na lhostejnost médií

Novinky, jim
Pardubice
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek uzavřel turné Vize 2020 v Pardubicích tématem dlouhodobého rozvoje v oblasti zdravotnictví. Podle něj a senátora Tomáše Julínka se musí zdravotnictví vypořádat s několika problémy jako stárnutí obyvatelstva, nákladná špičková péče, udržitelné financování nebo politický odpor levice. Turné bylo to nejdůležitější téma v poslední době, řekl Topolánek a zalitoval, že to bylo bez přítomnosti médií.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

"Projekt je unikátní, žádná jiná strana se tak rozsáhlé veřejné diskuze nikdy neodvážila,“ prohlásil na úvod Topolánek. Představování desetiletky ODS v různých městech celé republiky sledovalo podle šéfa ODS několik cílů, nicméně jeden se naplnit nepodařilo, a to mediální prezentace.

"Kdyby do Českých Budějovic nepřijel Janota, tak se ani jedno téma nedostane na stránky novin,“ postěžoval si. Přitom se podle něj "už dnes dá říct, že se konference staly mnohem širší názorovou platformou, že je o to zájem“.

"Nemůžeme se zlobit na média, že o tom nereferují, ten problém je jistě i u nás. Ale mrzí mě to, protože v té záplavě vedlejších událostí, je toto to nejdůležitější,“ zalitoval Topolánek.

Naším hlavním soupeřem je vyvolávání strachu z nemoci a ze smrti.

Topolánek uvedl poslední konferenci Vize 2020 s tím, že je pro něj ctí být jejím moderátorem. Téma zdravotnictví bylo zrovna nejrozporuplnějším bodem jeho někdejší vlády. Reformy tehdejšího ministra Julínka se staly terčem nevybíravých útoků sociálních demokratů. Zejména kritizovali třicetikorunové zdravotnické poplatky, díky čemuž také plošně vyhráli krajské volby v celé zemi vyjma Prahy.

Regulační poplatky měly za úkol snížit návštěvy u doktorů lidí, kteří to nutně nepotřebují, a vedle jiného také zvýšit přísun financí na nákladnou sofistikovanou léčbu. To přineslo své výsledky, protože výrazně stoupl počet vážně nemocných pacientů, kterým se dostala prvotřídní péče.

"Naším hlavním soupeřem je vyvolávání strachu z nemoci a ze smrti pomocí demagogických doktrín. My jsme vymysleli geniální koncepce, ale musíme je vysvětlovat, musíme přesvědčit veřejnost,“ avizoval do budoucna Topolánek.

Julínek: Spoluúčastní limity jsou fenomén ODS

Jako jednu z originálních koncepcí, které vznikly v dílně ODS, jmenoval pak Julínek roční limit spoluúčasti na léčbě ve výši 2 500 korun. "To je skutečně fenomén, který vymyslela ODS. Předtím za ČSSD zaplatili lidé i deset tisíc. Když se podíváte na návrh Davida Ratha z roku 2006, tak tam byla spoluúčast ve výši 60 procent s tím, že se možná něco vrátí,“ zdůraznil Julínek.

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr pak připomněl, že hlavními problémy zdravotnictví je stárnutí obyvatelstva a nedostupnost stále lepší a zároveň nákladnější léčby. "Máme představu, jak udržet standardní péči navzdory krizi. Jde o to, aby byl přístup ke špičkové péči zajištěn pro každého a aby ji dostal včas,“ shrnul Šnajdr.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath už avizoval, že vrátí systém pod jednu pojišťovnu, pro bohaté pak bude zřízeno speciální připojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám