Hlavní obsah

Česko trápí závěje, kalamita vyhlášena už ve čtyřech městech

Právo, Novinky, ČTK, jbs, pem, koc
Aktualizováno

Na území České republiky ve středu opět hustě sněží. Nově napadaný sníh komplikuje dopravu především na severu Moravy, ve Slezsku, v severních a východních Čechách. Ke sněhu se přes noc přidal silný vítr. Na některých úsecích se zastavily vlaky. Silničáři zavírají silnice. Ve čtyřech městech platí kalamitní stav.

Článek

Dopoledne byl kvůli přívalům sněhu vyhlášen kalamitní stav v Náchodě, v Rychnově nad Kněžnou a v Novém městě nad Metují. Kalamita byla vyhlášena také po osmé hodině ráno na Jesenicku. Potíže zaznamenali také energetici.

Na silnici I/33 ve stoupacím pruhu před Náchodem v Královéhradeckém kraji uvízla kolona kamiónů. Přechod do Polska v Bělovsi je uzavřen kvůli neprůjezdné silnici na polské straně. Kamióny jsou odstaveny i na obchvatu České Skalice. Místy vítr navál až metrové závěje, většina silnic je nesjízdná. Ve městě Náchod byl vyhlášen kalamitní stav.

„Na většině území města máme nesjízdné či neschůdné místní komunikace. Až do odvolání proto budeme udržovat pouze komunikace a chodníky v I. stupni důležitosti podle městského plánu zimní údržby,“ oznámil starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS).

Foto: Jiří Bednář, Právo

Kritická situace na silnicích na Náchodsku se dopoledne projevila už před Jaroměří. Policie ve směru od Hradce Králové uzavřela pro kamiony silnici I/33 směrem na Polsko dále pouštěla jen osobní auta.

Na Jesenicku jsou nesjízdné silnice

Obdobné problémy hlásí také silničáři Olomouckého kraje. Na Hanušovicku, Jesenicku a Šumpersku silničáři dokonce v osm hodin ráno vyhlásili kalamitní stav. „Tvoří se tam sněhové jazyky a závěje,“ řekl Právu dispečer šumperských silničářů Rostislav Krauter a dodal, že uzavřena musela být silnice Hraběšice-Šumperk.

Další komunikace byly neprůjezdné, a to Dálov - Horní Loděnice, Hraniční Petrovice - Jívová, Arnoltice - Rýžoviště, Arnoltice - Veveří a Nová Véska - Norberčany.

"Všude fouká a na některých místech stále sněží. Na silnici od Potštátu na hranici okresu uvízl sypač," řekl dispečer olomoucké správy a údržby silnic. Podle něj místy napadlo až deset centimetrů sněhu.

„Dopravní obslužnost je tam ale zajištěna. Až přestane foukat, proplužíme to tam a vyčistíme,“ informoval Právo dispečer olomouckých silničářů Pavel Španner s tím, že uzavřena pro kamióny je silnice první třídy v úseku Šternberk-Moravský Beroun.

Problémy jsou i na silnici R 46 z Prostějova do Olomouce.

Kvůli poruchám na elektrickém vedení jsou bez dodávek energie stovky domácností na Šumpersku.

Na Karlovarsku zavřeli 12 silnic

Čerstvý sníh v kombinaci s větrem, který tvořil závěje a sněhové jazyky, donutil silničáře v Karlovarském kraji uzavřít celkem 12 úseků silnic nižších tříd, především v horských oblastech. Uzavřeny byly například silnice z Božího Daru na Neklid nebo Rýžovnu. Dopravu v kraji komplikovalo i několik nehod.

"Na průtahu Královským Poříčím se srazila tři auta, došlo i ke zranění,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Kávová.

U Hazlova na Chebsku se převrátil na střechu kamión. Řidič i spolujezdec jsou v péči lékařů.

Krátce po poledni v kraji sněžit přestalo. Silničářům se podařilo po úklidu zprůjezdnit deset silnic z celkového počtu 13 uzavřených nad středečním ránem.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Havarovaný kamión na silnici mezi Karlovými Vary a Ostrovem

Bílá tma na Ústecku

V Ústeckém kraji je uzavřeno dokonce 25 úseků. Situace je nejhorší na Lounsku. Někde napadlo až 25 centimetrů sněhu.

"Situaci komplikuje silný vítr, který na silnice nafoukává stále nový sníh," popsala situaci v regionu Lenka Holovská ze Správy a údržby silnic. Doplnila, že na některých místech regionu panuje doslova bílá tma a silničáři na silnice nemohou poslat techniku, protože řidiči nevidí na cestu.

Během poledne se siličářům podařilo částečně odstranit sníh ze zavátých silnic nižších tříd. „Do 13 hodin se podařilo zprůjezdnit deset silnic, postupně budou otevřeny další,“ řekla Právu Lenka Holovská, náměstkyně ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Vydatná sněhová nadílka paralyzovala život na Perucku, na rozhraní Ústeckého a Středočeského kraje. Lidé se nedostali do práce, děti do škol. „Některé obce jsou doslova odříznuté od světa. Od půlnoci tady neprojel jediný pluh, musíme si pomoci vlastními silami,“ zlobil se na silničáře starosta městyse Antonín Lanc, který do boje se sněhem vyslal obecní techniku. „Dvěma traktory a bagrem se snažíme zprůjezdnit, co se dá,“ dodal starosta.

Foto: ČTK

Zavřeno je i 23 úseků na železnici. Do 11 hodin se podařilo zprovoznit pouze dvě z nich. Hlavní trasy jsou podle mluvčí ČD Kateřiny Šubové sjízdné, někde jezdí místo vlaků autobusy, jinde není možné náhradní dopravu zavést.

Úseky na železnici bez spojení
Raspenava - Bílý Potok pod SmrkemJizerské hory
Valašské Meziříčí – HolešovZlínský kraj
Prachatice - VolaryJihočeský kraj
Frýdlant v Čechách - Nové Město pod SmrkemLiberecký kraj
Javorník ve Slezsku - Lipová-LázněOlomoucký kraj
Suchdol nad Odrou - FulnekMoravskoslezský kraj
Bečváry - KolínStředočeský kraj

Na Náchodsku napadlo přes noc zhruba 20 centimetrů sněhu, v Krkonoších až 25 centimetrů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zasněžená silnice na Kutnohorsku

Až do šesté hodiny odpoledne platí varování meteorologů před závějemi a sněhovými jazyky. [celá zpráva]

V Praze sníh taje

Naopak v hlavním městě sníh přes noc spíše roztál a nový nenapadl. Teploty byly i po ránu nad nulou. Podobně je tomu na většině území Čech, v nížinách padá déšť nebo déšť se sněhem.

Na Moravě byly ranní teploty pod bodem mrazu.

V Jihomoravském kraji padal sníh přes noc, k ránu sněžení ustalo.  V Chřibech a Bílých Karpatech se tvoří sněhové jazyky. Na Vyškovsku v noci vyprošťovali posypový vůz.

Sněhové jazyky se tvoří i v jižních Čechách. Na silnicích leží zbytky sněhu. I tady ale taje, protože teploty jsou nad nulou. Celková sněhová pokrývka je vysoká od 13 do 55 centimetrů, kvůli silnému větru se zde vytvářejí při silnicích sněhové bariéry.

V Libereckém kraji přes noc napadlo místy až 30 centimetrů sněhu. Silničáři varují řidiče, aby ,pokud nemusí, nevyjížděli. "Všechny úseky jsou sice sjízdné ale se zvýšenou opatrností,“ řekl Právu náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje Jiří Daníček.

Situaci komplikuje silný vítr, který na vozovkách tvoří závěje. "Prakticky ve všech kopcích v kraji stojí kamióny, které nemohou vyjet,“ podotkl Daníček. V terénu je veškerá technika.

Do závějí na Valašsku s bagrem

Ve Zlínském kraji sníh a silný vítr zkomplikoval dopravu v samotném krajském městě, ale zejména na Valašsku. "Plužíme, ale vítr vzápětí nafouká sníh zpět na vozovky,“ informoval Roman Štochel, dispečer společnosti TS, která zajišťuje zimní údržbu ve Valašském Meziříčí. Sníh zastavil provoz vlaků na trati Valašské Meziříčí - Holešov.

Silnice v kopcích na Vsetínsku pokrývá vrstva nového sněhu až do deseti centimetrů. Místy se vlivem větru tvoří sněhové jazyky a závěje. Kvůli závějím byl nad ránem neprůjezdný úsek silnice mezi místními částmi Poličná a Lhota u Choryně a spojovací úsek mezi Horním a Dolním Brňovem. "V tomto úseku je nutné k obnovení průjezdnosti nasadit i bagr, informoval mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Ve středních Čechách připadlo během noci kolem dvou až pěti centimetrů sněhu, ráno se ale oteplilo a na většině území je teplota nad nulou, padal déšť se sněhem. "Zatím to nenamrzá, protože jsou asi dva stupně, ale na hodně místech fouká vítr a tvoří se jazyky. Musíme zase jezdit a odhrnovat naváté závěje,“ potvrdil Právu dispečer správy silnici na Benešovsku.

Obdobná situace je také na Kutnohorsku či Kolínsku. Ve sněhových jazycích navíc uvízl kolem páté hodiny ráno kamión na frekventované silnici I/38 mezi Kolínem a Kutnou Horou a blokoval tam dopravu.

Výrazně se po několika dnech zhoršila situace na silnicích v Plzeňském kraji. Silné sněžení a vítr komplikuje například jízdu po dálnici D5 v úseku kolem Přimdy na Tachovsku. Na vozovce se tvoří sněhové jazyky a jsou na ní zbytky sněhu. Kvůli počasí je dále uzavřeno sedm úseků silnic na jižním Plzeňsku. Na Klatovsku, Domažlicku a Tachovsku se kvůli závějím a silnému větru jezdí na silnicích nižších tříd jen jedním jízdním pruhem. Na všech třídách silnic se místy tvoří sněhové závěje.

Několik úseků silnic muselo být kvůli neustále se tvořícím sněhovým jazykům uzavřeno také v Moravskoslezském kraji. "Problémy jsou hlavně na Opavsku a Novojičínsku, zejména na silnicích druhé a třetí třídy,“ řekl Právu technický náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Kvůli sněhovým jazykům a závějím museli silničáři uzavřít osm úseků na Novojičínsku a pět na Opavsku.

Na Bruntálsku podle Nováka v noci a dopoledne napadlo až 30 centimetrů sněhu a uvízla tam i technika silničářů. "Hlavní silnice se nám daří udržet sjízdné, ale i na nich jsou úseky, kde fučí silný vítr a tvoří se místy až třiceticentimetrové jazyky, takže je to velice nebezpečné,“ upozornil Novák.

Lidé zůstali bez proudu

Pod tíhou mokrého sněhu a v silném větru spadly na několika místech na severu Moravy stromy na elektrické vedení, kvůli poruchám na vysokém napětí tak ráno byly stovky domácností bez dodávek elektřiny. Právu to řekla regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

„Hlášení o poruchách přicházela po šesté hodině ráno,“ doplnila. Nejpostiženější oblastí je Odersko na Novojičínsku, kde přišly o dodávky energie stovky domácností. Výpadky elektřiny se dotkly také desítek domácností v Hradci nad Moravicí, kde spadl strom na vedení vysokého napětí. „Naši pracovníci na postižených místech pracují a dodávky průběžně obnovují,“ doplnila Lutišanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám