Hlavní obsah

V Kladrubech mají nového robota, který učí chodit lidi na vozíku

Novinky, Michaela Urbanová
Kladruby

Rehabilitační ústav v Kladrubech uvádí do provozu nový přístroj, zaměřený na robotickou výuku chůze. Zařízení je určené zejména lidem na vozíku.

Článek

Nový přístroj se skládá z popruhů a speciálních ortéz. Odborníci pacienta nejdříve změří, parametry zaevidují do softwaru přístroje. Poté mu jsou nasazeny popruhy, které ho ve stojící poloze zvednou nad chodící pás. Následuje nasazení ortéz, které po spuštění na pás člověku pomáhají v chůzi.

„Robot dokáže chodit úplně za pacienta, to znamená, že my tam můžeme dát i pacienta, který nemá v těch končetinách žádné pohyby, ale větší význam to má zejména u pacientů, kteří mají nějakou zbytkovou funkci,“ vysvětluje metodolog z Rehabilitačního centra v Kladrubech Zdeněk Váňa.

Pacienti jsou díky speciálnímu robotu více motivováni. Slouží k tomu i virtuální program, díky němuž se mohou pohybovat například i ve volné přírodě, kde plní různé úkoly. „Musejí asymetricky zapojovat končetiny, aby regulovali směr svojí chůze."

Cyklické pohyby mohou u lidí probudit činnost chůze, a to i po poranění míchy. Podle odborníků je důležitý pravidelný trénink a pevná vůle pacienta. Jak říkají lékaři, je to běh na dlouhou trať, ale rozhodně stojí za to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám