Hlavní obsah

ČSSD udělala tečku za aférou s "velrybářským" náborem členů v Bílině

Právo, Jiří Ovčáček
Bílina

Ústřední kontrolní komise ČSSD (ÚKK) udělala tečku za aférou s podezřelým náporem takřka stovky zájemců o vstup do bílinské stranické buňky. Z celé várky doporučila projednat přihlášky, které byly podány opakovaně, probrat znovu zájemce, kteří se nedostavili na dramatickou prosincovou schůzi bílinské ČSSD, a také ty, na něž se ještě nedostalo.

Foto: Novinky

Článek

Člen ÚKK Petr Husák v pondělí Právu řekl: „Velká pochybení se nenašla, spíše jsme stanovili doporučení pro další postup.“

Předsedkyně bílinské ČSSD Martina Aubrechtová Havlová považuje verdikt komise za úspěch. „Výsledek jednání ÚKK i její doporučení samozřejmě plně respektuji. Neprokázalo se například obvinění Jiřího Paroubka na mou adresu, že jsem prý jako agilní předsedkyně organizace po tři roky bránila některým lidem vstoupit do ČSSD,“uvedla.

Projednají další přihlášky

ÚKK doporučila bílinské soc. dem. v unesení, které má Právo k dispozici, aby se na nejbližší schůzi znovu zabývala třinácti přihláškami, které byly loni podány opakovaně. Kontrolní komise doporučila zrušit usnesení bílinské soc. dem., že o opakovaných zájemcích už jednat nebude.

Aubrechtová Havlová tvrdí, že to není problém: „Znamená to, že některé přihlášky budeme muset znovu projednat.“

V prosinci se konala schůze bílinských, kdy se hovořilo o tzv. velrybářském útoku. Tehdy se z 57 pozvaných zájemců o vstup do ČSSD dostavilo 40, tři byli přijati a 37 nepřijato. Celkem 17 zájemců nedorazilo. Kontrolní komise nyní doporučila, aby bílinská soc. dem. znovu těchto 17 zájemců pozvala na své jednání a jejich přihlášky projednala.

Z celkové várky 98 uchazečů o vstup do bílinské soc. dem. ještě nebylo vůbec probráno 28 přihlášených. Podle šéfky bílinské ČSSD budou tito zájemci také pozváni na nejbližší schůzi její organizace, která se uskuteční nejpozději do konce března.

Kontrolní komise také doporučila celé ústecké krajské organizaci strany „trvale věnovat přijímání uchazečů o členství v ČSSD maximální pozornost“. Právě ústecká ČSSD dlouhodobě čelí obviněním, že v jejím rámci probíhají účelové masové nábory členů.

ÚKK též dala návod, jak při přijímání nových členů postupovat. „Musí se provádět důsledná kontrola přihlášek, aby se vyloučily podezřelé nábory a pokusy o podvod,“ uvedla Aubrechtová Havlová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám