Hlavní obsah

Karlovy Vary brzdí zápis na seznam UNESCO, nechtějí se příliš omezovat

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Karlovarští radní nechtějí v rámci přípravy přihlášky na zápis západočeského lázeňského trojúhelníku na seznam UNESCO památkově chránit celé své lázeňské území. To však může být negativní signál pro žádost o zařazení do seznamu památek.

Článek

V rámci UNESCO by radním stačilo dostat pod ochranu pouze kolonády, městské divadlo a Císařské lázně. Naproti tomu dalším dvěma vrcholům zmiňovaného trojúhelníku, Mariánským a Františkovým Lázním, památková ochrana vlastních městských center jako celku nevadí a odsouhlasily ji. Podle některých odborníků může být karlovarské rozhodnutí negativním signálem orgánům UNESCO.

„Karlovy Vary vyjmenovaly pouze své významné objekty, které jsou podle nich hodné ochrany UNESCO. Do celkové podoby lázeňského středu podle nich nikomu nic není, což může být kamenem úrazu,“ uvedla karlovarská krajská radní Eva Valjentová (KSČM), která věří v konečnou dohodu všech měst a památkářů.

Prý by to omezilo aktivity města

„Celé lázeňské území je příliš rozsáhlé,“ vysvětloval primátor Werner Hauptmann (ODS) odmítavý postoj radních. „Přijetí takového památkově chráněného pásma by znamenalo omezení rozvojových aktivit ve všech směrech,“ dodal. „Nemuseli bychom například dostat ani povolení na rekonstrukci Staré Louky, která již probíhá,“ uvedl primátor s tím, že by to znamenalo omezení i pro všechny podnikatelské subjekty v centrálním území města.

Podle odborné náměstkyně ředitele Národního památkového ústavu v Lokti Romany Riegrové ale město Karlovy Vary už nemůže zpětně žádat opravu své přihlášky do UNESCO. „Ochrana lázeňského centra je již součástí dokumentace,“ sdělila Riegrová, podle které by to bylo navíc naprosto nediplomatické. „Jde o prestiž a důvěru,“ řekla s tím, že indikativní seznam je prvním krokem k zařazení na seznam památkově chráněných lokalit UNESCO.

Rozhodnou experti

„Těžko odpovědět, zda tím způsobili karlovarští radní malý či velký problém, protože dokumentace pro konečnou přihlášku nebude hotova letos ani příští rok. Navíc na podzim letošního roku jsou komunální volby,“ zůstávala v klidu první náměstkyně ředitele Národního památkového ústavu v Praze Věra Kučová.

„Řekla bych, že ta korespondence ohledně vůle či nevůle ochrany byla skoro zbytečná, protože nominace k ochraně UNESCO není věcí samosprávy či vůle lidu, ale věcí odbornou. Přijedou to posuzovat zahraniční experti, kteří jsou zcela mimo místní zájmy,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám