Hlavní obsah

Krkonoše zapadaly sněhem, konečně mohou jezdit všechny vleky

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoším se konečně dostalo pořádné sněhové nadílky. Sníh doposud vydatně padal především v nížinách. Hory dlouho zůstávaly mimo dosah sněhových vloček.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Střediska nejvyšších českých hor zasypalo od pátku místy šedesát centimetrů sněhu. Silničářům se dařilo udržet většinu horských komunikací sjízdných ovšem s náležitou zimní výbavou a maximální opatrností. Silnice pokrývá ujetá vrstva sněhu leckde bezpečně sjízdná raději se sněhovými řetězy.

Řada horských bud se přesto v sobotu ráno načas ocitla mimo dosah zásobovacích vozů. Majitelé odlehlých rekreačních objektů se museli spolehnout na vlastní síly a především nejlépe terénní vozy. "Nedá se nic dělat, pekaři k nám nevyjedou. Jinak normál. Je leden, tak se není čemu divit, že občas pořádně zachumelí," konstatoval zaměstnanec Erlebachovy boudy donucený k riskantní jízdě  dolů do Špindlerova Mlýna pro pečivo na snídaně.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turistům nezbylo než svépomocí vyprošťovat zapadaná auta.

Silničáři museli uzavřít horní úsek spojnice ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovku blokovanou zaparkovanými vozy turistů a možná dvoumetrovými bariérami navátého sněhu.

"Nezbude než nejprve vyprostit zapadaná auta, která překážejí v úklidu vozovky. Těžko říci, kdy se sněhové bariéry podaří frézám a pluhům prorazit. Předpokládám, že ještě v sobotu odpoledne," konstatoval jeden z horských cestářů. Lidem ubytovaným na Špindlerovce nezbylo, než si neplánovaně prodloužit pobyt na krkonošském hřebeni.

Situace se zklidnila okolo poledne, kdy byla většina horských silnic včetně parkovišť u lanovek a vleků vyčištěna. Sněhové přeháňky lze v Krkonoších očekávat během celého víkendu. Přívaly sněhu dovolily špindlerovskému Skiareálu konečně otevřít všechny regionální vleky závislé na přírodním sněhu.

Foto: Vladislav Prouza , Právo

Turisté plní vánoční Krkonoše. Invazi zde očekávají před Silvestrem.

"Nyní jezdí úplně všechno. Lyžaři mohou na regionálních vlecích třeba na Davidovkách využít výhodné regionální jízdné," přiblížil ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran. Podmínky dovolily otevřít i celý lyžařský areál v Rokytnici nad Jizerou včetně červené sjezdovky úbočím Lysé hory.

Lavinové nebezpečí na hřebenech vzrostlo

Situace na hřebenech pokrytých zhruba metrovou vrstvou sněhu donutila Horskou službu vyhlásit třetí tedy značný stupeň lavinového nebezpečí. "Zároveň kvůli nepřejícímu počasí prozatím nedoporučujeme hřebenové túry," informovali krkonošští záchranáři.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Třetí stupeň lavinového nebezpečí platí od soboty také v Jeseníkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám