Hlavní obsah

Až půlmetrová nadílka sněhu způsobila problémy v dopravě

• Aktualizováno

Česko se v pátek ráno probudilo pod novou sněhovou pokrývkou. Na mnoha místech republiky od čtvrtečního večera hustě sněží. Počasí způsobilo problémy na železnici a především v obou směrech na dálnici D1. V Krkonoších napadlo až půl metru sněhu. A bílá nadílka má pokračovat i během noci na sobotu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Silničáři mají znovu plné ruce práce.

Článek

Kamióny na D1 váznou zejména na Vysočině. Provoz na D1 omezila nehoda u 104. kilometru. Směrem na Brno je průjezdný jen odstavný pruh. Kamión se dostal mimo svodidla téměř ve stejném místě jako předešlý den. [celá zpráva]

Vůz trčí i do protisměru a v provozu je směrem na Prahu jen pravý a odstavný pruh.

Vlaky po 9. hodině stále nejezdí na šesti regionálních tratích, kde se dráhy snaží zavést náhradní autobusovou dopravu. Ne všude to vzhledem k podmínkám na silnici jde.

Uzavřené tratě
Pečky - Kouřim
Mšeno - Mělník
Kolín - Uhlířské Janovice
Lochovice - Zadní Třebaň
Jemnice - Moravské Budějovice
Dolní Lipka - Štíty

V Ústeckém kraji je kvůli nočnímu sněžení uzavřeno šest silnic třetí třídy na Roudnicku a Lounsku. Problémy jsou i v Krušných horách. Nedá se projet například po silnici Lukov - Ředhošť a Bechlín - Libkovice, u Žatce je neprůjezdná silnice Blažim - Výškov.

V Krkonoších napadlo až půl metru

V Libereckém kraji intenzivně sněží. Nejvíce sněhu napadlo na Jablonecku a Jilemnicku v horských oblastech. "Veškerá technika je v terénu a nemám zprávy o tom, že by některé silnice byly nesjízdné,“ řekl Právu náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje Jiří Daníček.

Ve stoupáních na silnici I/10 mezi Desnou a Harrachovem je z obou stran odstavena řada nákladních vozidel, která nedokázala na sněhu vyjet. Problémy jsou i na silnici I/65 v Rychnovském kopci na Jablonecku, ale také na Českolipsku. „Kamiony mají problémy v každém stoupání a blokují dopravu i sypače,“ poznamenal Daníček.

V oblasti Jizerských hor a Krkonoš napadlo až půl metru sněhu, tvoří se sněhové jazyky a závěje. Silničáři jen s obtížemi udržují komunikace průjezdné. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na třetí stupeň z pětibodové škály. Třetí stupeň je nejzrádnější, túry již vyžadují zkušené posouzení.

V Královéhradeckém kraji v noci na čtvrtek napadl další sníh. Vítr z něj na mnoha místech tvořil a stále tvoří sněhové jazyky a závěje. Sníh leží i na solených silnicích první třídy. Dálnice z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná bez omezení.

Závěje i bílá tma

Dopravu ve středních Čechách komplikují sněhové jazyky. Sněhové přeháňky jsou po ránu hlášeny na Kladensku, Berounsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Příbramsku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Místy vane silný nárazový vítr. Teplota v kraji se pohybuje od minus tří do jednoho stupně Celsia, na většině území je zataženo.

Silnice druhé a třetí třídy na výše položených místech jižní Moravy jsou po nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Leží na nich vrstva ujetého sněhu krytá posypu. Na Blanensku a Vyškovsku se tvoří vlivem větru sněhové jazyky.

Na jihu Čech připadla další zhruba pěticentimetrová vrstva sněhu. V Kardašově Řečici na Jindřichohradecku zapadl po 06:00 sypač ve směru na Veselí nad Lužnicí. Nehoda osobního vozu se stala také u Protivína na silnici z Písku do Českých Budějovic.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sněhová fréza byla nasazena na zprůjezdnění uzavřené silnice mezi Batelovem a Horní Cerekví Pelhřimovsku.

Silničáři zavřeli v Pardubickém kraji pět úseků silnic třetí třídy na Chrudimsku a Orlickoústecku. Pokusí se je zprůjezdnit ještě dnes dopoledne. Během noci v kraji napadlo až 20 centimetrů sněhu, dopravu komplikoval silný vítr.

V Karlovarském kraji byly v noci některé silnice kvůli závějím krátce uzavřeny. Dopravu na Karlovarsku ztěžovala bílá tma.

Na silnicích v Olomouckém kraji místy leží rozbředající či ujetá vrstva sněhu krytá posypem.  Na ujetou vrstvu sněhu si musejí dávat pozor na Šumpersku, Jesenicku, Prostějovsku a Olomoucku na vozovkách udržovaných inertně. Například na Šumpersku a Jesenicku napadlo 15 až 20 centimetrů sněhu.

Menší silnice na Vsetínsku pokrývá vrstva ujetého sněhu od pěti do 12 centimetrů.

Sněžit bude dál

Od čtvrtka večera sněží na většině území ČR. Na mnoha místech napadlo okolo deseti centimetrů čerstvého sněhu. Na silnicích se tvoří sněhová kaše a jazyky. Sněhové přeháňky se očekávají i v průběhu dne. Místy bude mrznout.

Meteorologové upozorňují, že do České republiky se od západu blíží další frontální systém, který s sebou přinese sněžení v noci na sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám