Hlavní obsah

Kalousek chce naordinovat dietu i politickým stranám

Právo, Jiří Vavroň

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl uzákonit snížení příspěvků politickým stranám na polovinu. V době krize by se podle něj měly politické strany strany v nejbližších třech letech solidarizovat se všemi občany a institucemi napojenými na státní rozpočet. Ve Sněmovně narazil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09

Článek

"Musí-li šetřit například neziskové organizace, jejichž příjmy jsou kráceny, je logické, aby na svých provozních výdajích šetřily i politické strany. Zásluhou zejména poslanců za ČSSD se ale návrh nedostal vůbec na pořad jednání Sněmovny. To je pro mne šokující. Kdo volá po šetření, měl by začít u sebe. Byl jsme připraven na diskusi, zda má být snížení 50 nebo 20 %. Nebyl jsem ale připraven na aroganci neprojednávat tento návrh vůbec," řekl Kalousek v rozhovoru pro deník Právo.

Strany které překonají 1,5% hranici, získávají za hlas ve volbách sto korun, za každého senátora a poslance 900 tisíc ročně, za krajské zastupitele 250 tisíc korun. Pokud získají přes 3 % hlasů, dostanou příspěvek 6 miliónů korun. Jsou tyto státní příspěvky větší či menší než v zahraničí?

Jestliže u nás je příspěvek za hlas sto korun, v sousedním Německu se pohybuje kolem jednoho eura. Jejich výše dokonce má stanovenu maximální hranici. Nesmí být navíc větší, než jsou členské příspěvky a výše obdržených darů, podle filozofie proč bychom měli stranu saturovat z daní občanů, když nejsou lidé ochotni platit členské příspěvky. My jsme naším návrhem ale nechtěli měnit náš systém, my jsme chtěli jen na tři roky snížit státní příspěvky na padesát procent.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka navrhuje, aby i po roce 2010 zůstali zmrazené platy ústavních činitelů. Pokud tento návrh neprojde Sněmovnou, platy ústavních činitelů příští rok skokově vzrostou. Jaký bude váš postoj k ministrově návrhu?

Tento návrh dostane naši plnou podporu. Byla to mimochodem Topolánkova vláda, která návrh na dočasné zmrazení platů schválila. My preferujeme ponechat toto usnesení dál v platnosti. Navíc preferujeme komplexní zdanění paušálních náhrad poslanců.

Některé nezdaněné náhrady by samozřejmě mohly zůstat – tam, kde se vyúčtovávají. To je příklad nákladů na telefon, kde doložíte, kolik jste ten který měsíc protelefonoval. Poslanecká sněmovna uhrazuje účty za telefon do 7 tisíc měsíčně, ale proti potvrzení, že byly skutečně utraceny. Když protelefonuji méně, dostanu méně, když protelefonuji více, dostanu jen 7 tisíc. Náklady jsou prokázané. Ale paušální náhrady, které se nemusí prokazovat, jsou příjem. Jako takový by měl být zdaněn.

Rozpočet to nezachrání, ale je to opět nezbytná míra solidarizace těch, kteří rozhodují o veřejných penězích, že musí šetřit i u sebe.

Nevedlo by snížení příspěvků politickým stranám k tomu, že by se zvýšil vliv lobbistických skupin (které mají peníze) na strany?

Samozřejmě určitá míra státních peněz pro politické strany je nezbytná, aby byly nezávislé. Ale míra korupce nemá co dělat s výší státních prostředků, stejně jako nemá co činit s výší výplaty, korupce souvisí s morálkou. Jsou lidé, kteří berou půl miliónu a jsou zkorumpovatelní, a jsou lidé s desetitisícovým příjmem, které nikdy neuplatíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám