Hlavní obsah

Kavalírová vyzývá ČSSD: podpořte odboj proti KSČ

Právo, Lukáš Bek

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová ve čtvrtek na tiskové konferenci ODS vyzvala ČSSD, aby ve Sněmovně pomohla přijmout zákon o účastnících protikomunistického odboje. Sociální demokraté jí vzkázali, že by je neměla oslovovat prostřednictvím občanských demokratů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (vlevo) s jejím šéfem Miloslavem Vlčkem a předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem (vpravo).

Článek

„Vyzývám ČSSD jako stranu, která má ve svém názvu demokratická, aby nebránila tomuto symbolickému morálnímu zadostiučinění. Nechceme nic než morální uznání a pojmenování protikomunistického odboje v české legislativě,“ prohlásila Kavalírová.

Zdůraznila, že se nejedná o návrh na finanční odškodnění, jeho schválení tedy nebude mít žádné bezprostřední nároky na rozpočet.

Původní senátní návrh chce do Sněmovny znovu předložit předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Ten upozornil, že mezi poslanci dosud nezískal podporu kvůli negativnímu stanovisku nejen KSČM, ale také soc. dem.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek reagoval: „Není úplně nejvhodnější, když nás k něčemu vyzývá prostřednictvím tiskové konference našeho hlavního politického soupeře.“ Pokud podle něj má Kavalírová zájem o konstruktivní jednání, „tak je určitě dobré, aby se obrátila přímo na představitele ČSSD, nejlépe osobně. Určitě těm věcem budeme věnovat pozornost“, dodal Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám