Hlavní obsah

V Česku se na pár hodin výrazně oteplilo, zima a sněžení se vrátí

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

Během čtvrtečního dopoledne se výrazně oteplilo, vítr se ztišil a prudce se snížil tlak vzduchu, kvůli čemuž lidé mohli pocítit únavu a bolesti hlavy. Výkyv to ale je jen krátkodobý, během páteční noci už opět zaduje na horách vichr a v noci na neděli půjdou teploty zase dolů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zasněžená auta v Mladé Boleslavi

Článek

"Za posledních čtyřiadvacet hodin jsme skutečně zažili velký teplotní skok, na některých místech stoupla teplota od minus 25 stupňů k minus deseti stupňům Celsia,“ informovala Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

K nejvýraznějšímu posunu došlo v Praze, nad níž se oblačnost protrhala, a díky polojasné obloze se odpolední maxima vyhoupla půl stupně přes nulu. Čtvrteční maxima do té doby činila minus šest stupňů Celsia.

Na Ústecku nebo v Moravskoslezském kraji je ovšem mnohem chladněji, doplnila Honsová s tím, že i v těchto oblastech jsou arktické mrazy na ústupu. Například teplota v Ostravě poskočila během 24 hodin o devět stupňů a ustálila se na minus devíti stupních Celsia.

Nebezpečí prudkých větrů již také pominulo, nejsilněji v odpoledních hodinách dul vichr na hřebenech hor, kde dosahuje v nárazech rychlosti až 75 kilometrů v hodině, v nižších oblastech maximálně 60 kilometrů za hodinu.

Čerstvý vítr přinese další ochlazení

Během noci na pátek ale opět začne vítr nabývat na intenzitě, na horách může udeřit plný vichr v nárazech až 90 kilometrů v hodině. Ráno navzdory tomu bude poměrně teplé, teploty se budou pohybovat od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia. Proti teplotám kolem -25 stupňů v noci z úterý na středu je to výrazný skok. [celá zpráva]

Denní teploty by v pátek mohly vystoupat k minus třem až jednomu stupni nad nulou.

Na většině území bude zataženo, na některých místech očekávají meteorologové pouze sněhové přeháňky.

Může nasněžit až 15 centimetrů

Od večera bude nadále zesilovat vítr, na horách může dosahovat rychlosti až stovky kilometrů v hodině, i nížinám bude hrozit čerstvý vichr. K tomu navíc nasněží průměrně 15 centimetrů čerstvého sněhu a na silnicích se mohou tvořit sněhové jazyky místy i závěje.

V sobotu se ochladí jen mírně. Po ránu se budou teploty pohybovat v intervalu od minus sedmi k minus třem stupňům Celsia, přes den pak mezi minus čtyřmi a nulou.

Nedělní ráno bude ve znamení prudkého propadu teplotu spojeného s výběžkem vyššího tlaku vzduchu. Po ránu mohou teploměry ukázat až minus 18 stupňů Celsia, upozornil Meteopress. Průměrné denní teploty se budou pohybovat s rozmezí od minus sedmi k minus třem stupňům, na Moravě a ve Slezsku ale mohou uvíznout na hranici minus deseti stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám