Hlavní obsah

Pandemická situace trvá, odpověděl hygienik Klausovi

Praha
Aktualizováno

Prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Václav Klaus požádal hlavního hygienika Michaela Víta, aby mu sdělil, zda nyní ČR sužuje pandemie prasečí chřipky. Klaus na svých webových stránkách ve čtvrtek uveřejnil text dopisu, který Vítovi kvůli povinnému očkování vojáků adresoval. Vít obratem odpověděl na Hrad, že pandemická situace trvá a je nadále závažná.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Prosím, abyste mi autoritativně a závazně sdělil, zda na území naší republiky i nyní, v závěru ledna 2010, existuje epidemická, resp. pandemická situace," dotázal se prezident.

"Vaše stanovisko potřebuji, abych jako vrchní velitel ozbrojených sil ČR, v součinnosti s vládou ČR a ministrem obrany, mohl v této věci zodpovědně dále postupovat," zdůvodnil Klaus svou žádost. Prezident si v pátek ve Strakově akademii vyslechne informace o prasečí chřipce v Česku na mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu.

Klaus již ve středu kritizoval nedávné rozhodnutí náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka očkovat proti prasečí chřipce všechny vojáky a občanské zaměstnance armády. Pokud by některý z vojáků neuposlechl, čekal by jej kázeňský trest. Podle Klause by se ale vojáci měli rozhodnout sami, zda si vakcínu nechají aplikovat, či nikoli. Ministerstvo obrany rozhodnutí nakonec přehodnotilo a očkování se má nově týkat jen některých z nich. [celá zpráva]

Vít: Situace je nadále závažná

„Vysvětlil jsem, že pandemická situace dál trvá. Bylo k tomu jednáno i 26. ledna na zasedání Rady Evropy. Je proto nutné přijatá opatření dál realizovat, a to tak, aby byla prevence zajištěna, včetně pandemického očkování,“ prozradil Právu obsah odpovědi prezidentovi Michael Vít.

Podle jeho slov prezidentovi v dopise vysvětlil celý vznik pandemie a upozornil ho, že podle zkušeností z minulých pandemií může nastat druhá a třetí vlna, v níž zpravidla onemocní ještě víc lidí než v první vlně.

„V současné době epidemiologická situace v ČR není sice závažná, ale za minulý týden v Olomouckém a Moravskoslezském kraji došlo k 12procentnímu nárůstu nemocnosti za týden a dokonce až k 30procentnímu nárůstu u věkových kategorií do 24 let. To naprosto charakterizuje, že se jedná o pandemickou chřipku, protože ta napadá hlavně mladší věkové skupiny. Zdůraznil jsem panu prezidentovi, že tento mezitýdenní nárůst nemocnosti může znamenat zvyšující se epidemiologickou aktivitu pandemické chřipky,“ uzavřel Vít.

Veřejnost o očkování příliš nestojí

Česká vláda v reakci na možnou pandemii prasečí chřipky rozhodla už loni o očkování osob nezbytných pro zajištění chodu státu. Očkováni jsou ale především lidé s nemocemi, které by chřipka mohla výrazně zkomplikovat. V lednu pak vláda okruh očkovaných osob rozšířila. Veřejnost však není očkování příliš nakloněna. Zatím se podle ministerstva zdravotnictví nechalo očkovat asi 30 procent lidí vybraných k očkování.

Prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Klaus ve středu povinné očkování označil za "věc spornou, ne-li nepřijatelnou". "Mělo by to jisté oprávnění v akutní epidemické situaci, ale v ní evidentně nejsme," napsal Klaus. Upozornil i na podle něj nevyjasněná zdravotní rizika očkování.

Na prasečí chřipku v Česku zemřelo 95 lidí, oficiálně tu bylo potvrzeno 2381 nákaz touto infekcí. [celá zpráva]

Dopis prezidenta Václava Klause hlavnímu hygienikovi ČR
Vážený pane hlavní hygieniku,obracím se na Vás v souvislosti s povinným očkováním vybraných skupin zaměstnanců ministerstva obrany, vojáků i civilních zaměstnanců, proti pandemické chřipce.Prosím, abyste mi autoritativně a závazně sdělil, zda na území naší republiky i nyní, v závěru ledna 2010, existuje epidemická, resp. pandemická situace, tak jako tomu – dle Vašich výroků – bylo v listopadu minulého roku, na jejichž základě vláda přijala známá protiepidemická opatření.Toto Vaše stanovisko potřebuji, abych jako vrchní velitel ozbrojených sil ČR, v součinnosti s vládou ČR a ministrem obrany, mohl v této věci zodpovědně dále postupovat.Očekávám proto, že mi svou závaznou zprávu podáte obratem.Václav Klaus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám