Hlavní obsah

Soud zrušil rozpuštění Komunistického svazu mládeže

– Praha • Aktualizováno

Městský soud v Praze ve středu zrušil rozhodnutí ministerstva vnitra z roku 2006 o rozpuštění Komunistického svazu mládeže (KSM). Původně přitom zrušení svazu potvrdil jako zákonné.

Foto: Petr Janiš, Právo

Komunistický svaz mládeže se veřejně prezentoval i po svém rozpuštění. Jeho členové se například účastnili protiradarových demonstrací.

Článek

Soud řešil kauzu rozpuštění KSM podruhé. První verdikt, který rozhodnutí ministerstva vnitra potvrdil, zrušil Nejvyšší správní soud na základě kasační stížnosti KSM.

Soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že v případě zákazu hnutí jde o posouzení významu a nebezpečnosti, které nyní neshledal adekvátní. Nedostatečná byla také argumentace, s níž ministerstvo o zrušení KSM požádalo.

Mladí komunisté jsou spokojeni

KSM rozhodnutí soudu uvítal. Milan Krajča, předseda KSM a člen ÚV KSČM uvedl, že „KSM považuje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu za významný moment v boji proti antikomunismu a protidemokratickým a fašizačním tendencím v České republice.“

Připomněl také, že z iniciativy poslanců KSČM se celá kauza projednávala i na půdě Poslanecké sněmovny.

Ministerstvu vadila pasáž v programu

Ministerstvo vnitra rozhodlo o rozpuštění KSM kvůli jeho stanovám, které obsahovaly tuto pasáž: "KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických (odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským) a společenských (zavedení socialistické demokracie) podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem."

Podle ministerstva vnitra je takový výrok v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod. "Je neslučitelný se základními demokratickými principy," uvedla tehdejší mluvčí vnitra Marie Masaříková.

Podle KSM však ministerstvo postupovalo v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu a s jeho právem vyhledávat a šířit informace a svobodně se sdružovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám