Hlavní obsah

Bursík se Fischerovi neomluvil, nejdřív chce odpovědi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Poslanec Strany zelených Martin Bursík ve středu uvedl, že své tvrzení o možném korupčním chování vlády vystavěl na věcných argumentech. Odpověď premiérovi proto formuloval do pěti konkrétních otázek. Premiérovi Janu Fischerovi se omluví pouze v případě, že předseda vlády uzná, že rozhodování kabinetu bylo nestandardní.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Bursík (Strana zelených) vysvětluje novinářům důvody, proč obvinil ve Sněmovně vládu Jana Fischera z korupčního jednání.

Článek

Bursíka mrzí, že s jeho tvrzením nehodlá premiér polemizovat.  Poslanec v úterý na plénu Sněmovny na adresu kabinetu řekl, že odmítnutím novely horního zákona ztratil punc nevinnosti a podlehl "nesmyslné a lživé argumentaci ministerstva průmyslu".

Použil dokonce slova o korupci, když uvedl, že "zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády".

Fischera se tato slova dotkla a poslanci v otevřeném dopise vzkázal, že jeho obvinění není podepřeno žádnými důkazy, je za hranou slušnosti a požádal jej o veřejnou omluvu.

Bursíkovy otázky

Bursík se Fischera dotázal, proč souhlasil s tím, že stažení návrhu provede ministerstvo průmyslu na rozdíl od resortu životního prostředí, do jehož gesce problém spadá. Zajímá jej také to, proč se neuskutečnilo připomínkové řízení.

Není mu jasný také důvod, proč vláda materiál odmítla, když prakticky identický materiál předchozí kabinet podporoval. Bursík chce také vědět, zda si Fischer myslí, může-li přijetí novely ohrozit plnění doposud neexistujících energetických koncepcí.

"Jste připraven uznat, že šlo nestandardní rozhodnutí," vznesl Bursík řečnickou otázku. "Pokud ano, jsem připraven se omluvit," vzkázal premiérovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám