Hlavní obsah

Bursík obvinil vládu z korupce, Fischer žádá omluvu

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec a bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík obvinil v úterý na jednání Sněmovny vládu premiéra Jana Fischera z korupčního jednání. Bursíkovi vadí, že kabinet přijal negativní stanovisko k novele horního zákona. Podle něj kabinet podlehl tlaku lobbistů. Premiér se v otevřeném dopisu ohradil a vyzval Bursíka k veřejné omluvě. K té se Bursík zatím nechystá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Bursík

Článek

Bursík na adresu kabinetu řekl, že odmítnutím novely horního zákona ztratil punc nevinnosti a podlehl "nesmyslné a lživé argumentaci ministerstva průmyslu".

Novela například zpřesňuje pravidla pro odpisy ložisek uhlí. Předloha rovněž ruší předkupní právo těžební společnosti na pozemky na území dobývacího prostoru.

A zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády, pane premiére!
poslanec Strany zelených Martin Bursík

Poslanec zelených označil toto rozhodnutí za korupční jednání a dodal, že skandální je i odůvodnění, na jehož základě kabinet rozhodl. "A zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbismu a naznačuje korupční jednání vlády, pane premiére," hřímal Bursík otočen směrem k Fischerovi.

Omluvte se,  žádá premiér

Premiér zareagoval formou otevřeného dopisu s tím, že nehodlá polemizovat s Bursíkovými argumenty.

"Na svůj názor máte jistě právo a já respektuji, že je jiný než názor vlády. Co však přijmout nemohu, je obvinění z korupce, které jste na adresu vlády rovněž vyslovil. Učinil jste tak bez jakéhokoli důkazu a já se jménem svým i jménem vlády proti Vašemu obvinění důrazně ohrazuji," uvedl premiér.

Dále dodal, že poslancova slova jsou "za hranou slušnosti," a požádal jej jménem vlády o veřejnou omluvu. Jinak jej přestane považovat za slušného člověka.

Bursík se k omluvě zatím nechystá

„Nejprve on musí zdůvodnit, proč vláda učinila tolik nestandardních kroků,“ řekl na dotaz Práva, zda se premiérovi omluví. „Vláda převzala nepravdivou argumentaci. Dělala to z hlouposti? Evidentně podlehla zájmům lobbistů,“ dodal.

Bursík ve svém vystoupení neopomněl připomenout, že vláda a především samotný premiér se těší značné důvěře veřejnosti, on sám však se již na kabinet dívá kvůli tomuto rozhodnutí s odstupem.

Bursík tlačí i na Paroubka s Gandalovičem

Zelení podle Bursíka požádají po schválení programu schůze o přestávku, která umožní předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi čas na poradu poslaneckého klubu sociální demokracie.

Paroubek, který bude v nadcházejících parlamentních volbách kandidovat na severu Čech, by si prý měl uvědomit, že nepřijetí novely může znamenat zánik některých obcí, které jsou ohroženy těžbou uhlí v severočeské hnědouhelné pánvi. Podobně se vyjádřil i k Petru Gandalovičovi z ODS.

"Přijetí novely neznamená nemožnost schválení státní energetické koncepce," upozornil Bursík a připomněl, že novela se před poslanci ocitá již pošesté.

Reklama

Výběr článků

Načítám