Hlavní obsah

Student napsal rektorovi: Sdělte, kdo přijde o titul

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Proč konečně nezveřejníte jména lidí, kteří u nás neprávem získali titul, ptají se někteří studenti plzeňské právnické fakulty. Člen studentské sekce tamního akademického senátu Martin Marek kvůli tomu poslal v pondělí 25. ledna dopis rektorovi Západočeské univerzity Josefu Průšovi.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Požádal jsme ho o to, aby mi sdělil jména čtrnácti absolventů, kteří podle závěrů rektorské komise neoprávněně získali titul Ph.D., a aby mi poskytl komplexní zprávu této komise,“ řekl Právu Marek.

„Je třeba zveřejnit jak jména, tak to, k jakým konkrétním pochybením docházelo. Jen tak se budeme chovat čistě a vyvarujeme se toho, aby k podobným věcem nedocházelo znovu,“ podotkl Marek.

Rektor sdělil, že žádosti nechá posoudit z právního hlediska. „Je tady sice právo na informace, ale také právo na ochranu osobních údajů. Pokud to právník schválí, tak požadované materiály předáme,“ uvedl Průša. Podle Marka není jméno a příjmení žádný citlivý údaj.

Nemáme kam pospíchat

Zatím ještě není jisté ani to, kdy univerzita rozjede kolotoč, který by měl připravit o titul šest největších hříšníků z oblasti doktorských studií programů. „Nemáme kam pospíchat,“ podotkl rektor. „Půjde o dlouhý proces, v němž nepochybně nebudou chybět žaloby. Musíme proto postupovat co nejpečlivěji. V dopise, který jim budeme rozesílat, je třeba zvážit každé slovo, i na formální chybě se dá prohrát soudní spor,“ konstatoval Průša.

Z inkriminované šestice jsou zatím více méně jistá tři jména. Dvě - Ivana Tomažiče a Jana Kavku - nepřímo potvrdil děkan Jiří Pospíšil. Třetím má být podle Martina Marka předseda akademického senátu Daniel Telecký.

„Alespoň podle neoficiální informace z vedení univerzity,“ poznamenal Marek, podle něhož by měl Telecký ze své funkce odejít. „Čemuž by oficiální potvrzení jeho jména samozřejmě napomohlo,“ dodal. Zbývající trojici údajně tvoří pedagogové fakulty Jan Suchý, Jan Brázda a Ondřej David

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám