Hlavní obsah

V Ostravě je nejhorší vzduch z celé EU

Právo, Milan Freiberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až desetinásobné překročení denních koncentrací polétavého prachu v ovzduší hlásí některé měřící stanice v Moravskoslezském kraji. K výraznému zhoršení kvality ovzduší došlo již v sobotu, informovala o tom mluvčí hejtmanství Šárka Vlčková. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je ovzduší v Ostravě nejhorší z celé Evropské unie.

Článek

Ani v pondělí ráno nebyla situace v kraji o mnoho lepší. Nejvyšší koncentrace okolo osmé hodiny ráno zaznamenali ve Frýdku-Místku, kde se vyšplhaly na 421 mikrogramů na metr krychlový. V Třinci zaznamenali meteorologové 420 mikrogramů na metr krychlový a nejnižší koncentrace, 229 mikrogramů, hlásila Orlová.

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je ovzduší v Ostravě nejhorší z celé Evropské unie. Tuto informaci potvrdil i vedoucí oddělení genetické toxikologie Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR Radim Šrám.

„Z hlediska prašného aerosolu PM10 jsou tyto koncentrace opravdu nejvyšší,“ uvedl s tím, že jejich část produkuje Ostravsko a další část pochází z polské části Slezska.

Jak se kvalita ovzduší projevuje na zdraví lidí, zkoumají v Moravskoslezském kraji v těchto dnech odborníci Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Výzkum provádí na úřednících krajského úřadu a na strážnících v Karviné a Havířově.

Silné znečištění se podle meteorologů zůstane v kraji bez výrazných změn až do středy. „Ve čtvrtek se rozptylové podmínky změní díky příchodu frontálního systému od západu a čerstvému větru od jihozápadu,“ uvedl ostravský meteorolog Eduard Jarcovják.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám