Hlavní obsah

Dopravní podnik učí lidi stát na eskalátorech

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Desatero cestování po pohyblivých schodech by mělo Pražanům pomoci zdolávat eskalátory metra bez újmy na zdraví. V tomto smyslu rozjel dopravní podnik (DP) kampaň za půl miliónu korun, při níž mimo jiné hodlá samolepkami znázorňujícími, jak správně na schodech stát a čeho se vyvarovat, polepit balustrády eskalátorů. Cestující je najdou u vstupu i výstupu, připraveno je jich pět stovek.

Foto: René Volfík, ČTK

Pražský dopravní podnik rozdával 21. ledna v metru nové letáky s poučením, jak se chovat na eskalátorech.

Článek

Ve čtvrtek se skládačkami s desaterem postávali studenti Střední průmyslové školy dopravní na výstupech z metra ve stanicích Muzeum, Florenc, Anděl, Můstek, I. P. Pavlova a Náměstí Míru, aniž by ale cestující výrazně zaujali. Ti většinou procházeli kolem v domnění, že jde o další nabídku nějakého zázračného zboží či služby. Cílem DP bylo oslovit 60 tisíc pasažérů.

„Do určité míry tak popularizujeme přepravní řád, který základní informace o správném cestování obsahuje,“ řekl mluvčí DP Ondřej Pečený. Hlavním smyslem kampaně je zvýšit bezpečnost. „Lidé by si měli uvědomit, že eskalátor je sice dobrý služebník, ale může být i nebezpečný,“ míní Pečený.

V posledních měsících se zranily na pohyblivých schodech dvě děti, jeden chlapec přišel dokonce o několik prstů na noze.

Ve vozech metra se podle Pečeného objevují plakáty s desaterem v rámečcích, kterých DP pořídil 200. Na čtyřicet tisíc letáků bude DP nabízet ve stojanech v metru. Součástí kampaně budou také spoty na obrazovkách Metrovision v prostorách podzemky a připravuje se i prezentace na internetu.

Čtenář se z letáku, který je vybaven i anglickým textem, například dozví, že se nemá dotýkat botou ani jinou částí oděvu bočnice pohyblivých schodů, strkat prsty pod gumovou část madla, opírat se o boční stěny, sedat na schody či madla, stát špičkami nohou proti směru jízdy, chodit v protisměru. Desatero obsahuje i radu, aby rodiče věnovali pozornost svým dětem a drželi je za ruku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám