Hlavní obsah

České dary na pomoc Haiti putují přes sutiny, brzdí je anarchie

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

České humanitární organizace vybraly na pomoc Haiti již přes 40 miliónů korun. Nad rozbouranou zemí, kterou 12. ledna zasáhlo ničivé zemětřesení, však vládne zmatek, což značně komplikuje přísun pomoci potřebným. Hranice s Dominikánskou republikou jsou ucpané a letiště v Port-au-Prince nyní koordinuje americká armáda, která organizaci také zcela nezvládá. Letecká pomoc tak často končí v sousední Dominikánské republice.

Foto: Reuters

Vykládání pomoci z vrtulníku Blackhawk

Článek

Nejnutnější pomocí se nyní rozumí dodávky pitné vody, jídla, hygienických a zejména zdravotnických potřeb.

"Situace se ve čtvrtek malinko zlepšila. Máme již hlášeno, že dvě nákladní letadla s pomocí nakonec do Haiti dorazila,“ sdělila Novinkám mluvčí organizace Lékaři bez hranic Lucia Ďuricová. Podle jejích informací by v pátek ráno mohla po týdenním úsilí stát polní nemocnice se dvěma operačními sály a stovkou lůžek.

Ještě ve středu byla situace pro dobrovolníky takřka beznadějná. "Pacienti potřebující urgentní péči, umírají kvůli opožděným dodávkám zdravotnických potřeb,“ hlásili lékaři  v reakci na to, že pět jejich letadel bylo od 14. ledna odkloněno od letiště hlavního města Haiti. „Tato letadla vezla 85 tun životně důležitých zdravotnických a humanitárních potřeb, které se kvůli tomu nedostaly včas k pacientům,“ zlobili se lékaři.

Většinou humanitární pomoc do Haiti cestuje letecky z Irska, ale snaží se ji posílat i z okolních zemí
mluvčí organizace Člověk v tísni

Jak pomáhají finanční dary z Česka

Lidem v zemi bez infrastruktury a komunikace, jíž vládne anarchie, se pomoc dostává skutečně těžko. Mezinárodní organizace Lékaři bet hranic vsadila na běžný postup, jakým pomoc v podobných případech koordinuje.

Organizace má svá logistická centra po celém světě, v akutní fázi tedy posílala nutnou pomoc ze středisek v jižní Americe. Ta se platí z peněz, které organizaci posílají lidé z celého světa.

Nyní ale z darů nakupuje léky a nutnou výbavu v Evropě, odkud, konkrétně z Bruselu nebo Bordeauxu, letecky putují na Haiti. Tam se však většině nepodařilo dorazit a skončily v Dominikánské republice, odkud pak pokračoval náklad krkolomnou pozemní cestou. Organizátory především rozhořčilo, že z letiště v Port-au-Prince dostali vždy ujištění, že přistání bude povoleno.

Česká pobočka sdružení Člověk v tísni posílá finanční dary 15 partnerským organizacím, které koordinují pomoc přímo na místě. Nejvýznamnějšími z nich je v současnosti Concern a Acted. "Většinou humanitární pomoc do Haiti cestuje letecky z Irska, ale snaží se ji posílat i z okolních zemí,“ řekl Novinkám mluvčí Člověka v tísni Karel Vrána.

Na Haiti navíc posílají šestičlenný lékařský tým, který se částečně zapojí do práce v místních nemocnicích a částečně vytvoří mobilní jednotku, která bude pomáhat lidem v provizorních táborech.

Objem finančních darů zaslaných humanitárním organizacím v Česku se stále zvyšuje (v tabulce uvedeno v zaokrouhlených číslech)
Člověk v tísni20 miliónů
UNICEF Česká republika1,5 miliónu
Charita Česká republika11 miliónů
Adra6 miliónů
Lékaři bez hranic2 milióny
Hands for helpmilión

Mezinárodní organizace Červený kříž pomoc distribuuje z okolních zemí. „Běžné věci jako přikrývky nebo stany se nakupují v místě a okolí, například v USA,“ řekl Novinkám ředitel Českého červeného kříže Marek Jukl. Z těchto zemí posílá organizace i běžný lékařský personál.

Specialisté pak přijíždějí i z jiných zemí. „V současnosti na Haiti míří týmy z Norska, Německa nebo Francie,“ doplnil. Mezi lékaři jsou hlavně chirurgové, ale i další specialisté. 

Arcidiecézní charita Olomouc zatím se zasláním darů vyčkává na horší časy. Česká Charita je součástí nadnárodní organizace Caritas International, která má pobočky i v oblastech přilehlých Haiti, odkud lze koordinovat pomoc účinněji.

"Pobočka ve Spojených státech nemá problémy s nedostatkem financí, akutně dary nepotřebuje,“ vysvětlil mluvčí Charity Marek Navrátil. Komplikace jsou spíše opět kolem přísunu pomoci, silnice jsou stále zasypané sutinami a letecky se o to ani nepokoušejí. Američané veškerou pomoc soustřeďují nejprve do Dominikánské republiky, pak ji přepravují do Haiti. Hranice obou zemí jsou podle Navrátila sice ucpané, nicméně průjezdné.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Hlavním koordinátorem pomoci Hiti Charity ČR je Martin Zamazal, vedle něj sedí Irena Klimková, která bude pracovat přímo na místě.

Darované peníze chce Charita využít co nejefektivněji. "Čeká se, až se vydefinuje projekt, nesaháme k líbivým gestům okamžité pomoci. Bude to trvat ještě roky, než se Haiti z toho problému dostane,“ zdůraznil mluvčí s tím, že ve spolupráci s dalšími koordinátory se vypracuje efektivní projekt pomoci.

Podle Navrátila je osvědčený způsob zajišťování materiální pomoci přímo v oblasti katastrofy. "Nedovážíme ji z České republiky, máme zkušenosti s tím, že když se ty věci nakoupí v tom teritoriu, tak to těm lidem pomůže dvakrát tolik,“ uzavřel mluvčí.

Hand for help přiveze "kamennou" nemocnici

Podobně i další lékařská organizace Hand for help hodlá vyrazit do kritické oblasti až se začnou stahovat první humanitární pracovníci. Za milión korun ze sbírky postaví v Haiti tři provizorní nemocnice z polyuretanových panelů, které vyrobí firma se sídlem v Česku. Zhruba za měsíc by s materiálem, zdravotnickým náčiním a personálem měla vyrazit lodí první skupina, účelem projektu je poskytnout náhradu za nemocnice, které zemětřesení srovnalo se zemí. 

Na místě pak na další roky nemocnice zůstane k dispozici místním lékařům. Projekt vyjde zhruba na deset miliónů.

"Chtěli jsme tam vyrazit už dříve se hledacími psy, ale nebyly na to prostředky. Později už to ztrácí smysl,“ dodal šéf lékařské skupiny Hand for help Jiří Jadrný. 

Organizace podobným způsobem pomáhala již po válce v Gruzii, kde také sestavila svoji nemocnici, aby nahradila poničená zdravotnická zařízení. "Navíc i doktoři byli pacienty,“ vysvětlil Jadrný, proč nestačí jednoduše nemocnici s výbavou zemi darovat. 

Jak můžete pomoci lidem na Haiti
Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 2101050700/2700, VS 111. Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti 40954095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu. Krizová pomoc dětského fondu při OSN UNICEF dětem na Haiti pro prvních šest měsíců je plánována ve výši 127 miliónů US dolarů. Lidé mohou přispívat na sbírkový účet UNICEF v České republice: 11771177/0300, VS 800, anebo zaslat SMS zprávu ve tvaru DMS UNICEF na číslo 87777. Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999. Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové DMS HAITI na číslo 87777. Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet 40284028/0300, VS 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777. Na podporu sbírky organizace Hand for help lze posílat finanční dary na číslo sbírkového konta : 4885532028 / 5500

Reklama

Výběr článků

Načítám