Hlavní obsah

Čtyři lékárny na severu Moravy mohou znovu proplácet regulační poplatky

• Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

Lékárny čtyř nemocnic patřících Moravskoslezskému kraji budou moci od čtvrtka opět lidem proplácet třicetikorunové poplatky za recepty. Rozsudek Vrchního soudu v Olomouci, který zrušil v průběhu loňského roku vydaná předběžná opatření pro lékárnu Slezské nemocnice v Opavě a lékárny nemocnic v Novém Jičíně, Karviné-Ráji a Třinci, totiž ve čtvrtek 21. ledna nabyde právní moci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Krajská koalice na severu Moravy a ve Slezsku začala hradit třicetikorunové poplatky v ambulancích a lékárnách svých nemocnici na základě trojstranných dohod od 1. února. Na úhradu poplatků kraj vyčlenil 120 miliónů korun. Po zhruba půl roce se však kvůli žalobám soukromých lékárníků a na základě předběžných opatření krajského soudu, musel kraj vzdát proplácení poplatků v lékárnách v šesti ze sedmi nemocnic. Od února do konce listopadu loňského roku Moravskoslezský kraj zaplatil na poplatcích 23,9 miliónů korun.

„Od čtvrtku 21. ledna mohou lékárny čtyř nemocnici poplatky opět proplácet, rozhodnutí Vrchního soudu nabylo ve všech čtyřech případech právní moc,“ potvrdila mluvčí kraje Šárka Vlčková. V Opavě se  podle ní neproplácely poplatky od dubna, v Novém Jičíně od půlky května, v Třinci od srpna a v Karviné od září.

Vrchní soud zrušil předběžná opatření v prosinci loňského roku. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) to zdůvodnil tíkm že soud uznal námitky kraje.

„Odvolali jsme se proti všem předběžným opatřením, proto očekáváme, že stejně zruší účinnost předběžného opatření i v ostatních lékárnách,“ naznačil.

Soukromé lékárny nesouhlasí

Podle Marka Hampela, opavského lékárníka a předsedy Grémia majitelů lékáren, však soukromí lékárníci s rozsudkem Vrchního soudu nesouhlasí.

„Pokud budou lékárny krajských nemocnici opět nabízet nějaké darovací smlouvy, tak se obrátíme na nezávislý soud. Domnívá se totiž, že by na dar měli dosáhnout všichni pacienti,“ prohlásil s tím, že lékárníci své kroky dělají v zájmu všech pacientů.

„Nerozumíme, proč kraj daruje poplatky pouze za část obyvatel kraje a ne za všechny. Jde nám o rovné podmínky pro všechny.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám