Hlavní obsah

Pecina lídrem ČSSD v Praze? I to je ve hře

– Praha
Právo, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Ministr vnitra Martin Pecina by se mohl stát lídrem pražské kandidátky ČSSD v květnových volbách do Sněmovny. Právo o tom informoval důvěryhodný zdroj s tím, že se o tom v soc. dem. uvažuje.

Foto: Právo

Ministr vnitra Martin Pecina na zasedání vlády

Článek

„Zatím je to jen myšlenka některých představitelů strany, kteří se naopak staví proti,“ uvedl zdroj. Vyjádření Peciny se Právu nepodařilo získat.

V případě jeho kandidatury by soc. dem. získala těžkou váhu v souboji s oslabenou ODS, která v Praze podle jejího vlastního průzkumu dosti ztrácí. Tomu, že má ODS z Peciny obecně obavy, nasvědčuje i soustředěný atak šéfa ODS Mirka Topolánka, který o něm mluví jako o „vůdci guerilly Lidového domu“, i výpady místopředsedy Ivana Langera, jenž byl Pecinovým předchůdcem na vnitru.

Pecina by byl i důležitou protiváhou Karlu Schwarzenbergovi, který jako lídr TOP 09 v Praze k sobě může stáhnout významnou část dosavadních voličů ODS.

Podle zdroje by však bylo možné, aby se Pecina stal lídrem v jiném kraji, kde ČSSD nemá tak mediálně známého kandidáta.

Zveřejnění může mít za cíl i zamezit změnám

Některé hlasy ze soc. dem. říkají, že cílené zveřejnění spekulací o možné výměně v čele kandidátek má za cíl takovým změnám zamezit. Jiné zase říkají, že jde o test, jak by výměny nesla stranická veřejnost, další politici a hlavně veřejnost.

Co mluví proti možnosti nasadit Pecinu dodatečně do voleb? Za prvé to, že jakákoliv změna na kandidátce ČSSD by mohla způsobit lavinu, takové náznaky se již ukázaly. Za druhé to, že Pecina není členem ČSSD od té doby, co se stal šéfem Antimonopolního úřadu.

A třetí okolností, která soc. dem,. v možném rozhodování brzdí, je „písek“, který by se mohl dostat do vnitrostranického soukolí, neboli vnitřní střety o vliv.

Za týden sice zasedá ÚVV soc. dem., který jediný změny na kandidátkách může provést, ale ten na programu změny - i kdyby byly navržený - prý mít nebude. Další možností je březnová schůze ÚVV, těsně před oficiálním uzavřením kandidátek, pokud volby budou v polovině května.

Sobotka i Hašek odmítli

Už minulý týden kolovaly spekulace mezi sociálními demokraty, že by se lídrem pražské kandidátky měl stát první místopředseda ČSSD a šéf jejího poslaneckého klubu Bohuslav Sobotka, jehož by na pozici jedničky na jižní Moravě nahradil tamní hejtman Michal Hašek.

Sobotka je také dosti těžká váha coby politik, který dlouhodobě poráží Schwarzenberga v „souboji“ o první příčku v celostátních žebřících popularity.

„Byl jsem zvolen na jižní Moravě, nikde jinde kandidovat nebudu,“ sdělil však Právu Sobotka. Také Hašek potvrdil, že nemá ambice se stát poslancem a že z postu hejtmana nehodlá odejít.

Stávající lídr pražské kandidátky ČSSD Petr Hulinský pro Právo odmítl, že by se v hlavním městě měly dít nějaké změny. „Jsem i nadále jedničkou v Praze,“ řekl Právu.

O úmyslu Haška kandidovat do Sněmovny se v soc. dem. spekulovalo už delší dobu. Někteří členové počítali s tím, že změnu v kandidátkách navrhne už jihomoravská konference ČSSD, která se konala minulou sobotu. Nakonec – jak Právo v pondělí ověřovalo – žádný návrh na změnu kandidátky při jednání zde ani napadl.

„O žádné změně se nehovořilo,“ řekl v pondělí Právu šéf poslanců Sobotka. Jeho slova pak potvrdili také další jihomoravští poslanci Ladislav Skopal a Jeroným Tejc s tím, že se podobné spekulace v Praze objevují.

Podle těchto spekulací má Hašek zájem vrátit se do poslaneckých lavic z více důvodů. Prý počítá s tím, že úspěch v krajských volbách, na jehož základě se stal hejtmanem, se již nebude opakovat a proto mu poslanecký mandát zajistí pokračování v politické kariéře.

Někteří Haškovi kritici rovněž hovoří o tom, že z „Prahy se lépe útočí na předsednické křeslo, než z Brna“.

Podle dostupných informací se o Haškově kandidatuře do Sněmovny hovořilo minulý týden  na pravidelné schůzce Paroubka se svými spolupracovníky, přičemž Paroubek byl údajně touto informací překvapen.

V soc. dem. se říká, že změna kterékoli kandidátky by způsobila lavinovou reakci. „Určitě se ozvou Ústečáci,“ řekl Právu jeden z členů pražské organizace soc. dem.

Co s Rathem jako s dvojkou? Nic

V soc. dem. se objevila i spekulace, že v případě otevření kandidátek bude opět snaha zbavit se středočeského hejtmana Davida Ratha, který je dvojkou na středočeské kandidátce.K neúspěšnému pokusu vyškrtnout Ratha z listiny došlo už loni v červenci.

Místopředseda ČSSD a lídr kandidátky ve středních Čechách Milan Urban to ale odmítl, stejně jako další spekulace ohledně změn na kandidátkách jeho strany.

„Myslím si, že to je v říší fantazie, že bude docházet ke měnám na kandidátkách,“ řekl na dotaz Práva, zda se uvažuje o ukončení Rathových poslaneckých ambicí a dalších změnách na kandidátkách. Podle Urbana budou již schválené kandidátky, které byly sestaveny pro mimořádné volby, platit i pro volby řádné.

Urban ovšem jedním dechem připustil, že k jedné změně přeci jenom dojít může. A to na pražské kandidátce. „Jestli dojde k nějaké drobné změně, tak na pražské kandidátce, ale to je otázka pro pražskou ČSSD,“ sdělil místopředseda soc. dem. Právu.

Nechtěl upřesnit, o kterého kandidáta jde. Podle zjištění Práva je ale ve hře vyškrtnutí nezařazené poslankyně a šéfky Demokratické strany zelených Olgy Zubové. Ta řadě soc. dem. leží v žaludku, hlasy proti její kandidatuře se ozývaly už loni, mezi nimi byl Bohuslav Sobotka.

Ostatně, nedávno se proti Zubové vyjádřil v článku na webu ČSSD poslanec Stanislav Křeček: „Jenom budoucnost však ukáže, zda na míle trčící účelovost této pozoruhodné změny - v době sestavování kandidátky dobré, dnes však už neexistující finanční zázemí - bude ku prospěchu společné věci pražské ČSSD a zda ta skupina voličů znající práci O. Zubové výrazněji převáží nad těmi, kteří pražskou kandidátku ČSSD volit nebudou z týchž důvodů…“.

Křeček by ale ze změn na pražské kandidátce mohl vytěžit, je totiž na nevolitelném 18. místě.

Foldyna? Možná..

Pokud by se skutečně otevřely kandidátky pro volby do Sněmovny, změně by se v Ústeckém kraji nebránil děčínský soc. dem. Jaroslav Foldyna. Ten byl odsunut na šesté místo listiny.

„Myslím si, že je to tak trošičku Däniken v uvažování, ale zase na druhou nelze vyloučit v této chvíli žádnou alternativu. Indicie nemám, abych to potvrdil,“ řekl Foldyna na dotaz Práva, zda je podle něj možná rošáda Sobotka - Hašek, o které se spekuluje.

Pokud by ale došlo k otevření kandidátek, v severních Čechách by to podle Foldyny bylo na zvážení.

„Je možné v této chvíli vyhodnotit stávající situaci, která je odlišná od doby, kdy se kandidátky schvalovaly,“ míní děčínský soc. dem. s tím, že se od podzimu změnila témata. Rošáda na kandidátce by podle něj nebyla výrazem slabosti, ale strategickým uvažováním.

Svou roli podle něj hraje i fakt, že v Ústeckém kraji budou proti lídrovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi kandidovat předseda Strany práv občanů Miloš Zeman a s největší pravděpodobností také šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

„Myslím si, že určitě. Tyto dva subjekty otevřou určitá témata, o kterých se v době sestavování kandidátky neuvažovalo,“ řekl Foldyna na otázku Práva, zda by jedním z impulsů pro změnu kandidátky byl faktor Zeman-Bobošíková.

Podle děčínského soc. dem. by ale rošáda na listině neměla být výrazem politického souboje. „Kdyby na to přišlo, nemělo by to znamenat žádný vnitřní problém,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám