Hlavní obsah

Do konce ledna bude mrznout, teploty spadnou až na -18

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

V lednu už se Češi příliš neohřejí. Naznačuje to dlouhodobá předpověď, podle níž by měla být poslední lednová dekáda teplotně podprůměrná. Oteplovat se postupně začne na počátku února, přičemž nejvyšší denní teploty se v tomto období začnou dostávat nad bod mrazu. Výhled na nejbližší dny však slibuje ochlazení. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Rána stále zůstávají mrazivá.

Článek

"Českou republiku začne ve středu ovlivňovat frontální systém od východu, který s sebou přinese citelný pokles teplot," uvedla Honsová.  Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve středu v této souvislosti další výstrahu na tvorbu ledovky a náledí. Platí pro Čechy a Českomoravskou vrchovinu do čtvrtečního dopoledne. Riziko hrozí podle meteorologů především ve večerních hodinách a nad ránem.

Zatímco na západě území se odpolední maxima dostanou ještě na minus tři až plus jeden stupeň Celsia, na Moravě a ve Slezsku se rtuť teploměru vyšplhá pouze na minus čtyři až minus dva stupně Celsia. I nadále bude zataženo s nízkou oblačností a možností slabého sněžení.

Podobný ráz si počasí udrží až do konce tohoto týdne. Teploty však budou ještě dále klesat. Ve čtvrtek se budou ráno pohybovat v intervalu minus čtyř a minus osmi stupňů, na horách však mohou klesnout při vyjasnění až na minus 15. Přes den očekávají meteorologové minus šest až minus dva stupně, na horách ale až minus 18 stupňů Celsia.

Velmi chladné ráno nás čeká i v pátek, kdy se rtuť teploměru dostane k minus osmi až k minus 12 stupňům a poklesnou i odpolední maxima, které se dle předpovědi dostanou na minus sedm až minus tři stupně. V horských oblastech může být podobně jako v předešlých dnech výrazně chladněji. Ani na víkend neslibují numerické modely v charakteru počasí výraznější změny, nicméně v neděli by měla přijít fronta se sněžením.

I v dalším týdnu by se měly teploty po celou dobu držet pod bodem mrazu, mělo by být oblačno s občasným slabým sněžením.

V únoru se začne postupně mírně oteplovat

Únor se uvede velkou oblačností a srážkami, které mohou být přechodně smíšené nebo mrznoucí. Postupně bude oblačno až polojasno, v nižších polohách zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ranní teploty slibuje dlouhodobá předpověď mezi minus šesti stupni Celsia a nulou, denní mezi minus třemi a jedním stupněm. Na konci první únorové dekády se může rtuť vyšplhat až na čtyři stupně Celsia.

Mezi 11. a 20. únorem by mělo být převážně oblačno, s občasnými srážkami, které budou od středních poloh sněhové.  Ranní teploty by se měly pohybovat kolem nuly, denní mezi minus jedním a šesti stupni Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám