Hlavní obsah

Platí-li pacienti za léky více než loni, ministryně Jurásková hodlá zasáhnout

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud pacienti doplácejí letos za léky více než v minulém roce, chce ministryně zdravotnictví Dana Jurásková rozhodně zasáhnout. Minimálně do února se však situace nezmění.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Přesná data budeme mít v polovině února. Jestliže se prokáže, že pacienti skutečně doplácejí za léky letos víc než loni, přijmeme legislativní opatření, abychom tomu zamezili. I pro mne je tato zpráva velmi znepokojující,“ řekla Právu.

Dodala, že pacienti by neměli letos za léky doplácet víc.

Jak už Právo napsalo, přestože ministerstvo zdravotnictví tvrdilo, že letos doplatky za léky budou stejné jako loni, nebo dokonce v některých případech i nižší, opak je pravdou. Mnozí pacienti doplácejí o desetikoruny i o stokoruny víc než v uplynulém roce.

„Mám představu, jak to řešit“

„Zjistíme-li, že distributoři nebo lékárny se chovají tak, že pacienti doplácejí za léky víc a ceny léků zvyšují, pak v každém případě ministerstvo zasáhne. Mám představu jak, ale v tuto chvíli bych ji nerada zveřejňovala, protože nepochybně bude záležet na tom, jakých léků se to bude týkat, zda jsou to léky v tzv. regulaci nebo mimo ni. Bude to záležet i na tom, jaký zákonný prostředek zvolím, protože variant je několik,“ uvedla Jurásková.

Farmaceutické firmy zdražily

Je to nejen proto, že se u všech léků letos o jeden procentní bod zvýšila daň z přidané hodnoty, ale zejména proto, že někteří výrobci své medikamenty před koncem roku zdražili, a protože se snížila úhrada za léky od zdravotních pojišťoven o sedm procent, rozdíl musí doplatit pacienti.

Ministerstvo přitom předpokládalo, že farmaceutické firmy ceny dodávaných léků sníží, aby se do úhrady od pojišťoven vešly. To se ale nestalo.

Minimálně do konce února tedy pacienti vyšší doplatky budou platit. Jejich výši nemají šanci se předem dovědět a v každé lékárně může být doplatek jiný. Slib ministryně, že zasáhne v únoru, mohou ale ještě předejít farmaceutické firmy tím, že ceny léků sníží. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám