Hlavní obsah

Novela zákona má upravit zápisy do katastru, poplatky nezvyšuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve sněmovně se opět nachází novela zákona, která má upravit podmínky zápisu vlastnických práv do katastru nemovitostí. Sněmovna již jednou takovouto novelu zamítla, a to především hlasy levice a lidovce Ludvíka Hovorky, kterému se nelíbilo navrhované navyšování poplatků za zápis do katastru. Nový návrh, který předložil občanský demokrat Daniel Petruška, už se zvýšením poplatků nepočítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Návrhy na vklad by se podle Petruškova návrhu měly podávat na jednotném formuláři, aby se zabránilo případným chybám. Návrh zavádí i takzvanou poznámku spornosti pro případ, že někdo zpochybní vlastníka nemovitosti zapsaného v katastru.

Nově by také mělo platit, že pokud katastrální úřad zamítne zapsat vlastníka, podá se žaloba na jeho rozhodnutí prostřednictvím úřadu. Ten ji pak bude muset nejdéle do 30 dnů podat k soudu. Toto opatření má za účel zajistit, aby katastrální úřady byly informované o podaných žalobách. Petruška v předkládací zprávě podotýká, že tato praxe fungovala od roku 1993 do roku 2002 a není z té doby znám jediný případ, kdy by katastrální úřad podanou žalobu k soudu zatajil.

Nově by také mělo být možné, aby se k návrhu na zápis přikládaly smlouvy ve slovenštině, a to bez českého překladu. Pokud navrhovanou novelu schválí parlament a podepíše prezident, měla by platit od letošního 1. července.

Když sněmovna v říjnu 2008 zamítla vládní novelu, která zápisy práv upravovala a současně navyšovala poplatky za zápis, předložila skupina poslanců ODS v čele s exministrem zemědělství Petrem Gandalovičem stejný návrh. Poté ho ale vzala zpět. "Bylo to kontroverzní téma a nechtěli jsme ho před volbami otevírat," řekl uvedl jeden z autorů a předseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám