Hlavní obsah

ON-LINE: Přívaly sněhu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sníh na silnicích způsobuje nemalé problémy řidičům v celém Česku. Kvůli vyšším teplotám jsou na Moravě srážky smíšené a mrznoucí. Pod nápory sněhu se lámou stromy a také se na několika místech zhroutily střechy.

Článek

20:10 - Zhruba tisícovka domácností na jižní Moravě je bez elektrického proudu. Důvodem je námraza na elektrickém vedení,uvedla mluvčí společnosti E.ON.  

19:50 -  Pod náporem těžkého sněhu ve Zlínském kraji nevydržela první větší střešní konstrukce. Sedlová střecha se zřítila nad sklady a dílnou restaurace ve Zlobicích na Kroměřížsku.

18:01 - Bez elektrického proudu se v sobotu okolo půl šesté večer octil padesátitisícový Přerov a jeho okolí. „Problém vznikl na vedení  vysokého napětí v rozvodně Dluhonice. Jeho příčina je nyní předmětem šetření,“ řekla Právu mluvčí ČEZ pro střední a severní Moravu Alice Lutišanová. Dodávka proudu byla obnovena v 18:12.

16:37 - Hlavní tahy v Praze jsou už bez problémů sjízdné. Ráno na pražských silnicích ležela vrstva uježděného či rozbředlého sněhu a sjízdné byly jen s velkou mírou opatrnosti, řekl ČTK mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Celou noc sněžilo, proto byli podle něj silničáři v plném nasazení. Také chodníky odklízelo na tisíc lidí.

16:25 - Další přívaly sněhu, sněhu s deštěm a také mráz komplikovaly v noci a po celý dnešní den dopravu na jihu Moravy. Dálnice a hlavní tahy na jižní Moravě jsou sjízdné, část ale jen se zvýšenou opatrností. Několik úseků v kraji bylo nebo je stále uzavřeno. Hasiči registrují desítky havarovaných vozů. Zpoždění nabraly i vlaky v kraji a stejně jako v pátek má potíže brněnská MHD.

15:54 - Severomoravská část dálnice D1 mezi Hladkými Životicemi a Bělotínem je kvůli sněhu uzavřena ve směru na Olomouc. Řidiči jedoucí v opačném směru na Ostravu projedou. Omezení trvalo zhruba do 18:00. Řidiči směřující na Olomouc proto musejí z dálnice sjet na exitu číslo 330 u Hladkých Životic na Novojičínsku, jet po objízdné silnici I/47 a na dálnici znovu najet v Bělotíně na Přerovsku.  

14:52 - Přívaly sněhu zkomplikovaly dopravu v Kutné Hoře. Ve městě od pátku napadlo kolem 35 centimetrů sněhu. Problémy to způsobilo zejména na autobusovém nádraží. Jeho nájemce si u technických služeb neobjednal úklid a autobusy pak na nádraží nemohly zajet.

14:49 - Pražský magistrát zprovoznil bezplatnou telefonní linku, na kterou se můžou lidé obracet s případnými problémy, dotazy a podněty v souvislosti se sněhovou kalamitou. Volat mohou na číslo 800 100 991.

14:40 -  Pod tíhou sněhu se propadla část střechy průmyslové haly v obci Chrast na Chrudimsku. Nikdo nebyl zraněn. Šest zaměstnanců, kteří byli v budově, stačilo podle Tn. cz utéct.

13:50 - silnice v Praze jsou sjízdné jen s velkou opatrností. Leží na nich vrstva rozbředlého či uježděného sněhu. Co se týče chodníků, ani na vytížených turistických trasách nejsou všude uklizeny. Dobře se nedá chodit ani po Václavském náměstí.

13:50 - silnice v jihomoravském kraji jsou podle silničářů sjízdné, na mohých úsecích však leží zbytky sněhu po pluhování a chemickém ošetření.

13:10 - dálnice D1 na Novojíčínsku na 320. kilometru bude zhruba do 15:30 ve směru na Brno uzavřena. Sjezd u Hladkých Životic, nájezd u Bělotína. Uzavírka je v místech, kde v pátek došlo ke třem dopravním nehodám. Důvodem uzavření je frézování vozovky. 

13:00 - rychlostní silnice R46 z Olomouce na Prostějov je v jednom pruhu průjezdná. Od rána ji na 27. kilometru zatarasil havarovaný kamión. Kolony se však v místě rozjíždějí pomalu.

13:00 - dálnici D5 u Berouna zablokovala další nehoda kamiónu. Dálnice je neprůjezdná od 10. do 18. kilometru. První nehoda se stala ráno u Berouna, druhá kolem 11. hodiy u Vráže. Zhruba v 16:30 se začalo jezdit jedním pruhem. V 18:00 byla doprava obnovena.

12:55 - na silnicích nižších tříd na Hodonínsku a Znojemsku leží asi třícentimetrová vrstva sněhu. Kvůli smíšeným mrznoucím srážkám v oblasti také snížila viditelnost.

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí. Znamená to mírné nebezpečí. Na horách napadlo kolem 15 centimetrů sněhu.

12:30 - brněnská MHD má kvůli počasí problémy. Některé trolejbusové linky nejezdí, u tramvajových tratí je namrzlé vedení. Podobně na tom je železnice. Mezi Sudoměřicemi a Rohatcem na Hodonínsku byla vlaková doprava zastavena kvůli popadaným stromům.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kvůli poruchám způsobeným sněžením nabírají vlaky zpoždění.

12:05 - dálnici D5 u Berouna ve směru na Prahu stále blokuje kamión, který narazil do svodidel kolem osmé hodiny ranní. Doprava je odkláněna na objízdnou trasu.

12:00 - ve Středočeském kraji napadlo až 30 centimetrů sněhu. Na Voticku a Rožmitálsku však už sněžení pomalu ustává. Silnice v kraji jsou sjízdné s velkou opatrností. Silničáři k odklízení sněhu využívají veškerou techniku.

Kalamitní stav byl vyhlášen ve třech okresech Královéhradeckého kraje. Platí v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Hradci Králové. V důsledku sněhu dochází ve všech krajích ČR k menším či větším nehodám. V důsledku srážky s autobusem ráno zahynula 25letá řidička v Karviné-Lukách.Řidič autobusu a jeden cestující utrpěli zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám