Hlavní obsah

ON-LINE: Husté sněžení v Česku

Aktualizováno

V České republice začalo v pátek ráno hustě sněžit, nejhorší je situace na Moravě a ve Slezsku. Sníh nepřestane padat ani odpoledne a o víkendu, situace se bude dál zhoršovat. Sníh uzavřel část D1, město Zlín vyhlásilo kalamitu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sníh zasypal ulice Brna

Článek

Podle posledních informací se počítá s plným nasazením sněhových pluhů na většině území České republiky. Na mnoha místech leží rozbředlý nebo uježděný sníh, vozovky jsou však sjízdné se zvýšenou opatrností.

22:20 - Na dálnici D1 u Hvězdonic ve směru na Brno byl obnoven provoz. Silnice kolem 30. kilometru ve stoupání zablokovaly kamióny.

V Praze jsou zpožděny některé autobusy MHD. V oblasteh s kopcovitým terénem může být provoz zcela přerušen. Výpadky se týkají zejména linky 110 a 232. V Praze má nadále sněžit.

V Moravskoslezském kraji sníh komplikuje dopravu na železnici i silnicích. Kvůli zasněženým tratím mají některé vlaky až 75 minut zpoždění, provoz však stále pokračuje. Podle krizového štábu zatím nebyl v Ostravě ani okolí vyhlášen kalamitní stav. Uvízlé kamióny blokují dopravu například na Opavsku a Novojíčínsku. 

20:20 -Doprava sotjí také na strakonické silnici. U Dubence na Příbramsku ji blokují kamióny.

20:15 -Dálnici D1 kolem 30. kilometru ve směru na Brno u Hvězdonic zablokovaly kamióny. Na místě se vytvořila asi desetikilometrová kolona.

Ve Středočeském kraji leží sníh i na silnicích první třídy. Na dálnicích jsou zbytky rozbředlého sněhu. Všechny vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Teploty se v kraji pohybují od minus šesti do minus dvou stupňů.

Sněhová kalamita způsobuje komplikace na železnici. Zejména na Přerovsku nabírají vlaky zpoždění. Tratě jsou však sjízdné. Železničáři mají druhý stupeň pohotovosti, jsou připraveni kdykoli nastoupit do práce.

18:30 - Dálnice D1 mezi Olomoucí a Ostravou je již v obou směrech zprovozněna. Několik hodin na 320. kilometru vázl provoz kvůli hromadné nehodě.

18:29 -  Na ruzyňském letišti zatím provoz výrazně omezen nebyl. Zrušeny byly dvě lety do Žiliny a Lyonu. Některá letadla nabrala zpožení.

Sněžení v Praze zaměstnalona tisíckovku lidí. Technická správa komunikací vyslala na silnice a chodníky všechny své vozy. K večeru sice sněžení slábne, ale podle meteorologů bude sněžit celou noc i víkend. Co se týče nehod, policisté zasahovali u 40. Většinou však šlo o maličkosti.

17:45 - Na silnicích na Náchodsku a Rychnovsku se objevují sněhové jazyky, viditelnost na vozovkách je nízká. Cestu do Polska za hraničním přechodem Náchod - Běloves zablokovaly uvízlé kamióny.

Velké komplikace působí sníh v Olomouckém kraji. V okrese Olomouc uzavřeli silničáři dvě silnice mezi Hraničnými Petrovicemi a Jívovou a Horními Loděnicemi a šternberskou částí Dalov. Na Přerovsku napadlo místy až 20 centimetrů sněhu.

Na Vysočině stále hustě sněží, srážky zesilují především na Třebíčsku. Tam a na Žďársku napadlo zhruba šest centimetrů sněhu.

17:30 - Dálnice D1 mezi Olomoucí a Ostravou na 320. kilometru zůstává stále uzavřena, v opačném směru však již byl zprovozněn jeden jízdní pruh.

V Jihočeském kraji napadlo od rána zhruba pět centimetrů sněhu, v porovnání s jinými regiony je na tom kraj lépe. Nejvíce sněhu leží v části, která sousedí s Vysočinou. V kraji stále sněží, v některých místech leží po solení sněhová břečka.

Sněžení komplikuje dopravu na JihlavskuVideo: ČTK

16:50 - V pět hodin odpoledne se otevřou hraniční přechody v Rozvadově a Lanžhotě. Byly zavřeny  od 14:00 kvůli sněhu. Silničáři už dálnice upravili, policie bude vozy pouštět postupně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policista řídí dopravu na dálnici u Lanžhotu.

16:44 - Sníh nejvíce komplikuje situaci na Zlínsku, tamní silničáři ale situaci zvládají, by´t s obtížemi. Všechny silnice jsou zatím sjízdné.Autobusová doprava má problémy jen v cestách do vesnic v horských údolích. V Buchlovských kopcích měly kamióny vážné problémy.

Na území Česka se od rána staly desítky nehod, většinou jsou jen drobné. Řidiči jezdí pomalu. Podle zkušeností bývají první den, kdy začne sněžit, obezřetní. Odvážnějí jezdí až druhý či třetí den.

Na většině území Česka leží na silnicích sníh a v něm jsou vyjeté koleje, v nichž je sníh rozbředlý.  "Na dálnicích se občas tvoří kolony, někde jsou zúženy jen do jednoho pruhu," řekl dispečer ostravské pobočky Národního dopravního informačního centra.

Sněží také ve Středočeském kraji, například na Benešovsku, Berounsku, Příbramsku a Praze-západ. Od rána slabě chumelí i v Praze a do sobotní půlnoci zde prý může napadnout až 25 centimetrů.

Na Vysočině je v terénu 70 sypacích vozů, údržbáři žádají, aby jim řidiči  snížili rychlost a umožnili jim průjezd do úseků. Vítr sílí a na některých místech se tvoří sněhové závěje.

15:32 - Dálnice D1 na 320. kilometru bude kvůli třem nehodám zavřená nejméně do páté hodiny odpoledne.

15:24 - Na pražském ruzyňském letišti se o hodinu až hodinu a půl zpožďují některé lety. Musí se rozmrazovat některé letadla a odklízí se letištní plocha.

Na Moravě místy napadlo až 15 cm sněhuVideo: ČTK

Na Moravě podle informací Českého hydrometeorologického ústavu napadlo od rána 15 centimetrů sněhu, v Čechách je sněžení mírnější. Během víkendu by mělo nasněžit až 60 centimetrů. Místy se začaly tvořit sněhové jazyky. Sněžit bude i nadále, večer se na východě Moravy může sněžení měnit na déšť se sněhem a mrznoucí srážky, uvedl ČHMÚ na svém webu.

Foto: ČTK

Sněžení komplikovalo 8. ledna dopravu prakticky na celém území kraje Vysočina. Na Třebíčsku nedaleko Pocoucova museli řidiči kamionu nasadit i sněhové řetězy.

V Karlovarském kraji sněží jen mírně. Silnice jsou sjízdné bez větších problémů. Na posolených silnicích se tvoří břečka, která může namrzat. „Několik kamiónů zůstalo během dne viset v kopci, jako například v Bukovanech na Sokolovsku,“ řekl šéf údržby krajských silnic Josef Bulka.

15:15 - Parkoviště na hraničním přechodu Lanžhot na Břeclavsku je už téměř obsazené. Tvoří se kolony. Kamióny mají v pátek odpoledne zapovězen vstup do Česka kvůli hustému sněžení.

15:07 - Ředitelství silnic a dálnic upozornilo na klouzající vozovku na dálnici mezi 50. a 51. kilometrem dálnice D1.

Foto: ČTK

Kalamita v kraji Vysočina

V Moravskoslezském kraji jsou velké problémy v Hrabyňském kopci na Opavsku. Na vozovce je rozbředlá kaše a nákladní auta tudy jezdí s velkými problémy. "Večer bude pak sněžení od jihozápadu přecházet ve smíšené srážky nebo mrznoucí déšť,“ uvedla Eva Auxtová z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. 

V šest hodin odpoledne zasedne krizový štáb města Ostrava. Bude řešit, jak se s hustým sněžením co nejlépe vypořádat.

14:41 - Podle mluvčí západočeské policie Martiny Zoubkové bude hraniční přechod Rozvadov pro kamióny uzavřen nejméně do páteční 17. hodiny.

Na Pardubicku je situace nejhorší na Králicku v úseku Červená Voda - Suchý vrch. Napadlo tam už 33 centimetrů sněhu, navíc fouká silný vítr a tvoří se sněhové jazyky. Cestáři nasadili stovku sypačů a radlic, další stovku poskytnou soukromníci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zasněžená dálnice D2

14:32 - Policie odklání dopravu na 320. kilometru D1 sjezdem Hladké Životice na silnici I/47. Směrem na Ostravu vede objížďka po silnici I/48. Dálnice je kvůli sérii nehod v obou směrech uzavřená. [celá zpráva]

14:10 - Sníh způsobil několik nehod na dálnici D1 na 320. kilometru před Ostravou. Policie ji zavřela v obou směrech.

14:10 - Město Zlín vyhlásilo kalamitní stav. Tamní služby nezvládají odklízet silnice a chodníky, problémy má i městská doprava.

14:00 - Zavřely se přechody Lanžhot na hranicích se Slovenskem a Rozvadov na hranicích s Německem. Rozhodlo o tom ministerstvo dopravy. Zdůvodnilo to tím, že je potřeba získat čas na úpravu dálnic a silnic. Přechody mohou být zavřené několik hodin, ale klidně i do soboty.

Meteorologové varují před kalamitou

Do Česka se valí od jihu mohutná vlna sněžení, přes víkend by mohlo napadnout místy až 50 centimetrů nového sněhu a meteorologové varují před kalamitou.

Krom toho bude také foukat silný vítr, na horách se budou tvořit sněhové závěje, na silnicích v nížinách jazyky, a na jihu Moravy i ledovka.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí od pátku až do pondělního poledne pro celé území republiky.

V případě kalamitní situace doporučují meteorologové vůbec nevyjíždět, případně pouze se zimní výbavou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám