Hlavní obsah

Na plzeňských právech se začnou odebírat tituly a zveřejní se i jména nositelů

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Západočeská univerzita začne navzdory hrozbě soudních žalob odebírat neoprávněně získané právnické tituly a také zveřejní jména jejich nositelů. Deníku Právo to ve čtvrtek 7. ledna potvrdil rektor Josef Průša.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Nebude to masová záležitost, ale v jasných případech návrhy na odebrání titulu určitě podáme,“ uvedl Průša.

Jako první přijdou na řadu ti, kteří na plzeňských právech absolvovali za nejasných okolností doktorská studia a získali titul Ph.D. „Tam začnou příslušná řízení pravděpodobně už během ledna,“ řekl Právu Průša. Nejvážnějších kandidátů na ztrátu zmíněného titulu je podle něj šest, konkrétní jména nesdělil.

Spekuluje se o lidech z okolí bývalého proděkana Milana Kindla, může jít o někdejšího proděkana Ivana Tomažiče, předsedu akademického senátu právnické fakulty Daniela Teleckého, Kindlova společníka Ondřeje Davida, bývalého pedagoga fakulty Jana Kavku, učitele Jana Suchého a o bývalého náměstka policejního prezidenta Jana Brázdu.

Lhůta patnáct dnů

O diplom by se měli obávat především ti, kteří dobře věděli, že jej získávají neoprávněným způsobem. „Absolventům, jichž se to týká, to s řádným odůvodněním oznámíme a dáme jim patnáct dnů na případné podání rozkladu. Pokud ho podají a bude věrohodný, celou věc znovu přezkoumáme. V opačném případě zahájíme správní řízení na odejmutí titulu a zveřejníme jméno dotyčného,“ vysvětlil Průša.

Konkrétní postup chce ještě konzultovat s exministrem spravedlnosti Karlem Čermákem, který pro univerzitu vypracoval analýzu této problematiky. Zatím není třeba zcela jasné, kdo vlastně bude tituly odebírat. „Buď to učiní právnická fakulta a já budu odvolacím orgánem, nebo je budu odebírat já a odvolat se bude možné k ministerstvu školství,“ konstatoval rektor.

V únoru další várka

Zřejmě v únoru by mohlo dojít i na neoprávněné držitele titulu JUDr. Kontrola více než osmi stovek rigorózních řízení podle Průši už skončila, teď se připravuje závěrečná zpráva. Závady se počítají na stovky, skutečně závažných případů je ale jen pár.

„Odhaduji, že jich bude něco přes deset,“ sdělil rektor. Jasným případem je poslanec Marek Benda, který sám přiznal, že jeho rigorózní práce byla příliš krátká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám