Hlavní obsah

Lidovci nepodpoří 13. důchody, rušení poplatků ani změnu nemocenské

Novinky, Jiří Mach
Praha

Předseda lidovců Cyril Svoboda se s premiérem Janem Fischerem ve čtvrtek na jednání o stanoviskách KDU-ČSL ke státnímu rozpočtu dohodl na zabránění dalšímu propadu deficitu státního rozpočtu. Svoboda ujistil premiéra, že jeho strana nepodpoří jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 2 400 korun, plošné zrušení poplatků a změnu nemocenské. Na zachování mateřské nechce ale premiér přistoupit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf lidovců Cyril Svoboda s premiérem Janem Fischerem při jednání o prohlubování rozpočtového deficitu.

Článek

Se šéfem KDU-ČSL Svobodou zahájil Fischer sérii rozhovorů s představiteli poslaneckých klubů. Účelem schůzek je najít společnou cestu k zabránění dalšímu propadu rozpočtového deficitu napříč politickým spektrem. O zákonech, které mají schodek prohloubit, bude Sněmovna jednat na konci ledna a premiér chce znát názory jednotlivých stran.

"KDU-ČSL nepodpoří 13. důchody, je proti stávající úpravě nemocenské, a nepodpoří plošné zrušení poplatků - na tom je shoda,“ sdělil novinářům po dopoledním jednání s premiérem Svoboda. 

V čem se však rozcházejí, je názor na zachování mateřské dovolené v podobě, v jaké byla před schválením úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty. "Je pro nás nepřijatelné, aby klesly maminkám v době krize příjmy o 30 procent,“ vysvětlil lidovecký postoj Svoboda. 

"My oba máme dlouhodobě konzistentní stanovisko,“ řekl k tomu ministerský předseda a doplnil, že vrátit mateřskou do původního nastavení by znamenalo hledat cestu ke kompenzaci rozpočtu ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. 

S tím Svoboda souhlasil a nabídl údajně Fischerovi řešení zahrnutá v lidoveckém "vánočním dárku Janotovi“, který má ambici se vypořádat s narůstáním rozpočtového schodku přísnější protikorupční strategií a zavedením vyšší daně z hazardu. Fischer hodlá některá řešení navrhnout na pondělním jednání vládě. [celá zpráva]

Dodal ale, že daň z hazardu závisí na politické shodě a pokud bude ve Sněmovně vůle ji prosadit, teprve potom bude pomýšlet na změnu mateřské. 

Reklama

Výběr článků

Načítám