Hlavní obsah

Kraj, Budějovice a Krumlov se vzepřely ministerstvu kvůli otáčivému hledišti

Právo, Vladimír Vácha
Český Krumlov

Jihočeský kraj a města Český Krumlov a České Budějovice se vzepřely ministerským úředníkům a památkářům a trvají na tom, aby unikátní přírodní scéna zůstala na svém místě. Ministerstvo a památkáři se totiž v souladu s přáním UNESCO snaží vytěsnit otáčivé hlediště z českokrumlovského zámeckého parku, protože narušuje jeho ráz.

Článek

Vyplývá to ze společného prohlášení, které ve středu podepsali hejtman Jiří Zimola (ČSSD), primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (ODS) a starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička (ODS).

Prohlášení je reakcí na dokument ministerstva kultury, který vyhodnocuje možné varianty řešení budoucnosti otáčivého hlediště v zámeckém parku Státního hradu a zámku Český Krumlov.  

První varianta spočívá v ponechání současného stavu, druhá ve vybudování divadla s otáčivým hledištěm mimo zámeckou zahradu. Třetí varianta počítá s řešením otáčivého hlediště jako součásti širšího projektu, jehož cílem je vytvořit v Českém Krumlově v zámecké zahradě a jejím nejbližším okolí Národní centrum exteriérového divadla.

Nemůžeme v žádném případě souhlasit s variantou, která by hlediště umístila mimo areál parku.
Jihočeský hejtman Jiří Zimola

Hejtman, primátor a starosta našli podporu i u všech jihočeských poslanců a senátorů a více než 130 tisíc občanů, kteří podepsali petici za zachování unikátní přírodní scény v zámeckém parku.

"Vážíme si aktivity současného ministra kultury Václava Riedlbaucha, neboť otázce dalšího osudu otáčivého hlediště v Českém Krumlově věnuje pozornost, kterou si tento výjimečný světový fenomén bezpochybně zaslouží. Nemůžeme však v žádném případě souhlasit s jakoukoliv variantou, která by otáčivé hlediště umístila mimo areál zámeckého parku,“ řekl Právu jihočeský hejtman Zimola.  

Český zástupce v UNESCO by měl poslouchat občany, tvrdí kritici

Českokrumlovský starosta dodal, že jakékoliv úvahy nad případným přemístěním otáčivého hlediště v rámci zámeckého parku je třeba zásadně odmítnout, už jen proto, že nikdo přece nemůže dopředu garantovat úspěšný výsledek všech správních řízení, která jsou pro kolaudaci přemístěné konstrukce potřebná.

Foto: Jiří Falout, Právo

Točna v zahradě českokrumlovského zámku

"Z hlediska památkové péče by navíc zbourání současného a budování nového otáčivého hlediště představovalo zásadní zásah, který by mohl mít za následek dramatické škody zámeckého parku,“ upozornil Jedlička.  

Jihočeští politici rovněž vyzývají stálého představitele ČR při UNESCO Petra Janysku, aby ve věci zachování otáčivého hlediště v Českém Krumlově jednal iniciativně a v souladu s názorem občanů České republiky, kteří mají jednoznačný zájem na zachování otáčivého hlediště na stávajícím místě. V závěru společné deklarace žádají ministra kultury Václava Riedlbaucha, aby přehodnotil dosavadní praxi vydávání nájemní smlouvy na provozování otáčivého hlediště, která se dosud vydává pouze na jeden rok, a uzavřel ji až do roku 2015.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám