Hlavní obsah

ODS chce svázat platy politiků s vývojem rozpočtu

Novinky, Jaroslav Soukup

Grémium ODS v úterý odsoudilo výši rozpočtového deficitu za loňský rok. Strana konstatovala, že deficit překonal nejpesimističtější odhady a varovala před návrhy z dílny ČSSD, které podle ní povedou k navýšení letošního schodku. ODS proto oprášila závazek připravit ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, který by zamezoval neúměrnému navyšování deficitu a svázal s rozpočtovým vývojem platy politiků.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Nynější návrh okomentoval před časem předseda ODS Mirek Topolánek na svém webu tak, že politici by v případě "neodpovědnosti" měli dle určitého koeficientu nižší plat.

"To je jediná možnost, jak udržet levici na uzdě a v případě větších deficitů by pak měli nižší platy," uvedl Topolánek. Opatření by se týkalo všech poslanců a členů vlády.

Martin Kocourek v rozhovoru pro týdeník Euro nastínil, že deficit by se na základě zákona měl pohybovat kolem tří procent HDP. Pokud by nebyl schválený deficit dodržen, politici by o peníze přišli, pokud by rozpočet skončil přebytkem, přilepšili by si i politici.

Loňský rozpočet skončil schodkem ve výši 192,2 miliardy korun.

Není bez zajímavosti, že ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti připravovala ODS již v roce 2002.  Tehdy straničtí ekonomičtí experti v čele s Václavem Klausem například navrhovali, že v případě vyššího než schváleného deficitu by měl kabinet požádat o vyslovení důvěry.

Měly být také zavedeny rozpočtové režimy, které by upravovaly "standardní" výši schodku v závislosti na celkové situaci ekonomiky. Hlavním smyslem bylo zavedení procedury, která by zabraňovala vládě výrazně zadlužovat stát bez souhlasu opozičních stran, neboť dluhy jednoho kabinetu by se pochopitelně přenášely do dalších volebních období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám