Hlavní obsah

Kabinet nepodpořil poslanecký návrh na regulaci lobbingu

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Vláda premiéra Jana Fischera se neztotožnila s poslaneckým návrhem zákona, který by měl do budoucna regulovat styky lobbistů a politiků. Ministrům vadilo vůbec samotné definování lobbingu. Neutrální stanovisko kabinet naopak zaujal k zákazu billboardů u dálnic a zrušení akcií na majitele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová s ministrem financí Eduardem Janotou.

Článek

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová k normě upravující styky lobbistů s politiky uvedla, že nyní předložená norma je prakticky identická s předešlým poslaneckým návrhem, který již kabinet před časem odmítl.

"Vláda se neztotožňuje s vymezením lobbingu, jak je v zákonu definováno," uvedla ministryně Kovářová.

Kabinet nepodpořil ani lidovecký návrh na zavedení "agenta provokatéra" majícího napomoci k odhalení korupce. Kovářová upozornila na možnou kolizi s judikaturou Ústavního soudu i EU. Ministr vnitra Martin Pecina podle ní nyní pracuje na protikorupčním balíčku a tato problematika v něm bude také obsažena.

Neutrální stanovisko naopak zaujal kabinet k zákazu reklam u pozemních komunikací. Návrh připravil poslanec ODS Libor Ježek. Stejně se vedlo i dalšímu návrhu z dílny poslanců KDU-ČSL, kteří navrhli zrušit listinné akcie na majitele.

Neutrální stanovisko má vláda ke snížení DPH na některé služby. Navrhuje však, aby se účinnost normy posunula až na příští rok, aby neměla novela vliv na letošní rozpočet.

Vláda schválila dluhopisný program pro rok 2010 či návrh financování projektů rychlého dopadu v provinčním rekonstrukčním týmu Lógar v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám