Hlavní obsah

Rath ustoupil od stěhování dětského domova v Pyšelích

– Praha

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) se vzdal stěhování dětského domova z Pyšel na Benešovsku do Chocerad. Přiměly ho k tomu výsledky ankety mezi chovanci, oznámil Rath. Kraj podle Ratha nechce děti násilně přemisťovat a bude hledat jiné řešení problému. Budova v Pyšelích je v nevyhovujícím stavu. Stěhování dětí do nového domova ovšem rozpoutalo emoce a politickou diskuzi.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Hejtman Středočeského kraje a poslanec David Rath na tiskové konferenci

Článek

Zamýšlené stěhování kritizovala kromě opoziční ODS i část místních obyvatel. Namítali, že stěhování může pro chovance znamenat trauma.

Chovanci si v minulých dnech prohlédli nevyužitou choceradskou léčebnu, kam je chtěl kraj přestěhovat, a měli vyjádřit svůj názor v dotaznících. Rath již dříve uvedl, že tento názor bude významný. Ze zprávy psycholožky, která s dětmi hovořila, vyplynulo, že děti mají k prostředí Pyšel a jeho okolí silné vazby. Stěhování proto psycholožka nedoporučila.

Politické téma

Kraj se tedy pokusí vyřešit otázku dětského domova jinak. Rozhoduje se, zda rekonstruovat starou budovu, nebo stavět nový domov na zelené louce. Pravděpodobnější je, že se přikloní k výstavbě nového domova. Začít stavět by se mohlo na začátku roku 2011. Rekonstrukce stávající budovy by podle Ratha sice byla možná, ale není vhodná, protože by byla příliš nákladná. Děti by se navíc musely během oprav přemístit jinam, podotkl.  

Radní musejí zároveň hledat využití pro choceradskou léčebnu, připomněl hejtman.

Proti přesunu dětí do nového domova se bouřili někteří místní obyvatelé a záhy se z něj stalo politické téma se vším, co k tomu patří. Opoziční šéf Petr Bendl (ODS) například požádal o mimořádnou schůzi zastupitelstva kraje, aby se problém projednal. Tu ale Rath svolal na sobotní ranní hodinu v den konání kongresu ODS, čímž opoziční politiky popudil. Téměř všichni se nicméně dostavili, zato chyběla drtivá většina zastupitelů spolupracujících stran ČSSD a KSČM. Podle Ratha se nejednalo o naschvál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám