Hlavní obsah

ODS a ČSSD se neshodnou na změně volebního systému

Nynější volební systém se do jarních sněmovních voleb nezmění. Shodli se na tom v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize předsedové nejsilnějších parlamentních stran ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Občanští a sociální demokraté se na žádných změnách nedokážou nedohodnout, ač Topolánek pokládá současný poměrný systém za dosud nejhorší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek ve studiu České televize

Článek

Bývalá Topolánkova vláda navrhla systém, který by posílil malé strany a přinesl bonus pro vítěze voleb, ale narazila. "Je nepravděpodobné, že se shodneme," uvedl Topolánek. Případný jednokolový jednomandátový systém, jak o něm hovořili občanští demokraté, je podle něho riskantní. Mohlo by se stát, že ve sněmovně by byla jen ODS, ČSSD a KSČM, podotkl Topolánek.

"V dohledné době asi nebudeme schopni se dohodnout na změně," řekl také Paroubek. Socialisté již dříve přišli s návrhem zvýšit počet volebních krajů ze současných 14 na 18 až 20. "Jsme ale v patové situaci, protože jestliže po volbách půjdeme do koalice s malými stranami, tak ty si samozřejmě nebudou přát změnu volebního systému směrem k většinovému," dodal šéf socialistů.

Zvýšení počtu volebních krajů by fakticky vedlo ke zvýšení hranice pro vstup do sněmovny. Topolánek uvedl, že by takový systém mohl zrušit Ústavní soud.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek ve studiu České televize

Paroubek hovořil také o klouzavém mandátu. Poslancům, kteří jsou zároveň členy vlády, by to umožnilo po dobu ministerské funkce vzdát se místa ve sněmovně. Nyní člen kabinetu může opustit křeslo v dolní komoře parlamentu jen nenávratně. Podle Topolánka je to ale "drobnůstka", která má svá pro a proti.

Dnešní debata lídrů nejsilnějších stran byla poměrně poklidná, oba politici v duelu šetřili silnými slovy. Pohádali se prakticky jen kvůli hospodářské krizi a zadlužování státu. Diskuse spíše připomínala předvolební debatu, v níž aktéři chtějí nastínit vize svých stran a ukázat se jako budoucí dobří správci země.

Výběr článků

Načítám