Hlavní obsah

Klausův projev hodnotili politici různě, podle politoložky patřil mezi nejslabší

Politici hodnotí páteční novoroční projev prezidenta Václava Klause rozdílně. Některým politikům v něm chyběla témata, jako je boj s korupcí, další označili proslov za příliš obecný. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v hodnocení opřel do bývalé vlády Mirka Topolánka (ODS). Bez výhrad přijali prezidentovu řeč představitelé ODS a TOP 09. Premiér Jan Fischer ocenil Klausovo prý realistické hodnocení uplynulého roku, v němž prezident úřednický kabinet pochválil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus při novoročním projevu na Pražském hradě

Článek

Fischer se ztotožnil s tím, že letošní volební rok je šancí, kdy jedině občané budou mít vliv na to, jestli vznikne silná a akceschopná vláda. Spolu s Klausem je přesvědčen o tom, že leccos bude snazší s dobrou vůlí najít společnou řeč a vzájemný respekt.

Za velmi dobrý a komplexní označil projev místopředseda ODS Petr Gandalovič. Líbil se mu prý apel, aby se ekonomická krize neřešila na úkor budoucnosti, ale nyní i s dopady na možnosti sociálního státu. "To mi přijde jako nejdůležitější sdělení," řekl Gandalovič, jenž Klausův proslov slyšel až ze záznamu.

Paroubek souhlasí s Klausem v tom, že loňský rok nebyl i s ohledem na hospodářskou krizi zdařilý. Šéf socialistů prohlásil, že krizi prohloubila "nekompetentnost" Topolánkovy vlády. Pokud má být letošek obratem k lepšímu, nelze podle Paroubka dopustit, aby se Topolánek a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chopili moci.

Podle Filipa byl projev obecný

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa byl projev příliš obecný, Klaus mohl podle něho konkrétněji naznačit výhled na letošní rok. Souhlasí s jeho hodnocením loňska i s tím, že je potřeba zvýšit individuální odpovědnost jednotlivých občanů, řekl Filip. Nesouhlasí ale s názorem, že by bylo možné zaměnit sociální solidaritu státu, krajů a obcí s charitou. Filip stejně jako Klaus tvrdí, že Česko potřebuje silnou vládu, nechce ale velkou koalici.

Za jeden z velmi dobrých prezidentových projevů označil proslov předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Chyběla mu v něm ale některá témata, jako je prorůstání byznysu a politiky, korupce a hazard. "Je potřeba se razantně proti těmto jevům postavit," řekl Svoboda. Klaus se podle něho příliš zaměřil na domácí scénu a nedotkl se globálních otázek.

Výhrady k projevu nemá místopředseda TOP 09 Kalousek. "Zdůraznil (Klaus) nezbytnost řešit reálné problémy v reálném čase, tedy ihned, a zdůraznil nezbytnost řešit současné problémy na úkor současnosti, a nikoliv na úkor budoucnosti, a to je velmi důležité poselství," řekl.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška souhlasí s Klausem v tom, že odpovědnost za svět a za stav společnosti je na každém jednotlivci. "Každý odpovědný člověk ale musí s prezidentem zásadně nesouhlasit v jedné věci, a tou je kritika prozíravé ekologické politiky," řekl Liška.

Politoložka: projev byl neurčitý

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové novoroční projev odpovídal tomu, že má dávat společnost dohromady, a nikoli ji polarizovat. Dvořáková ale soudí, že letošní Klausův proslov byl jedním z jeho nejslabších. Mnohá vyjádření lze vysvětlovat různě, řekla. Není třeba jasné, jaké sociální skupiny měl Klaus na mysli, když jim vytýkal, že jsou přesvědčeny, že se jich hospodářská krize netýká.

"Projev byl velmi neurčitý, spíš v podobě frází," uvedla Dvořáková. Chyběla v něm podle ní témata, která lidi pokládají za problém, jako je korupce, malá efektivita státní správy nebo zhrubnutí politické scény.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám