Hlavní obsah

Klausův novoroční projev údajně unikl předčasně na internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novoroční projev prezidenta Václava Klause unikl předčasně na internet. Alespoň server Deník Referendum se chlubí, že se mu díky osobní známosti povedl "husarský kousek" a zveřejnil celý text. Prezidentská kancelář ale autenticitu dokumentu popírá. "Je to nesmysl," řekl mluvčí Hradu Radim Ochvat, citovaný MF Dnes. Hrad prý kvůli zveřejněné verzi projevu chystá právní kroky.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Asi jen málokdo očekává od projevů hlavy státu v první den nového roku něco převratného. Text údajného Klausova projevu mluví o "vleklé vládní krizi na počátku roku" a naopak si spíše pochvaluje vyslovení nedůvěry vládě a vznik úřednické vlády, které proběhlo "standardně" a "bez větších otřesů".

O váhání kolem podpisu Lisabonské smlouvy text mluví téměř z pozice nezainteresovaného pozorovatele, který oceňuje, že si Česká republika vymohla výjimky. Přitom v tomto případě to byl právě Václav Klaus, který vyvolal dojem, že způsobí zablokování reformy Evropské unie a dalšího případného rozšiřování.

Každý má být odpovědný sám za sebe

Ovšem největší část novoročního projevu je, kromě drobného odsouzení zbytečného strašení kolem globálního oteplování, věnována apelu na občany, aby si uvědomovali odpovědnost za svůj vlastní život.

"Nikdo by neměl pasivně čekat na to, co pro něj udělá stát, a stejně tak vinu za svůj případný osobní neúspěch by neměl svádět na vnější okolnosti," uvádí se ve zveřejněném textu Klausova projevu. Politici by podle něj neměli slibovat nesplnitelné a neměli by – sobě i jiným – namlouvat, že jsou schopni vyléčit všechny neduhy lidské společnosti.

V textu je obsažená i kritika toho, jak stát komplikuje občanům život množstvím zákonů a předpisů. "Za takřka sedm let svého prezidentství jsem dostal k podpisu přes osm set zákonů, což si můžeme představit i tak, že každý třetí den vznikl nový zákon," uvádí se  v textu a pokleslou úctu k zákonům spojuje s kauzou kolem plzeňské právnické fakulty.

Tím je zužován prostor pro svobodné jednání a podnikání lidí, tím klesá úcta k zákonům a k jejich dodržování. Kauza plzeňských práv nás poučuje právě o tomto.

V závěru textu jsou pak připomenuty jarní volby do Poslanecké sněmovny s tím, že by volební systém měl zohlednit skutečnost, že občané se většinou rozhodují mezi dvěma základními variantami: pravicí a levicí.

V kontextu novoročního pozvání na Pražský hrad adresovaného pouze šéfům ODS a ČSSD se dá i tato pasáž chápat jako výzva k likvidaci malých stran s pomocí většinového volebního systému. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám