Hlavní obsah

Nárůst případů prasečí chřipky v ČR zmírnilo sváteční volno

V Česku se tento týden zmírnil nárůst počtu případů prasečí chřipky. Národní referenční laboratoř potvrdila 57 nových nákaz, celkem v této sezoně 1264. Zemřelo osm lidí, dohromady 56. Sdělil to mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle pondělního hlášení epidemiologů výrazně klesly i počty akutních respiračních infekcí a běžné chřipky. Epidemie není v žádném kraji.

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Pokles je pravděpodobně dán nejen úbytkem případů jako takových, ale vliv mají jistě i vánoční prázdniny a čerpání dovolených. Pro toto období je pokles typický. Teprve vývoj v první polovině ledna ukáže skutečný trend pandemické vlny," upozornil mluvčí.

Také očkování proti prasečí chřipce brzdí vánoční a novoroční volno. Lidé chodí méně k lékaři a méně lékařů ordinuje. Očkování se tedy naplno rozběhne zase až v lednu. Nové údaje o počtech očkovaných proti prasečí chřipce zveřejní ministerstvo až 13. ledna.

Nový virus způsobuje oproti běžné chřipce závažné virové záněty plic. Očkovat se proti němu nechalo podle informací z minulého týdne zatím zhruba 40 000 lidí, využita je čtvrtina dovezených dávek. Česko nakoupilo zásoby očkování pro téměř miliónu lidí. Například Švédsko, které má vakcínu pro všechny obyvatele, má naočkováno už 60 procent obyvatel.

Reklama

Související články

Vášně kolem prasečí chřipky

Prasečí chřipka zase vyvolala rozruch. Hodně zdravotníků odmítá nabídnuté očkování proti ní. Mají u nové vakcíny obavy z vedlejších účinků.

Výběr článků

Načítám