Hlavní obsah

Klaus přijme jen Topolánka a Paroubka, ostatním pozvánku neposlal

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus bude mít hned zkraje volebního roku pěkně napilno. Kromě tradičních setkání s premiérem a šéfy parlamentních komor přijme po Novém roce ještě předsedy ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. A to každého zvlášť.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle informací Práva však předsedům ostatních stran – lidoveckému Cyrilu Svobodovi, zelenému Ondřeji Liškovi a Karlu Schwarzenbergovi z TOP 09 – pozvánku prezident neposlal a ani se k tomu nechystá. Jednotlivě nepřijímá šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, komunisté bývají na Hradě jen v širších delegacích.

Je Klausova pozvánka předsedům dvou největších stran politickým vzkazem či gestem? Ačkoli úřednickou vládu Jana Fischera dali dohromady soc. a občanští demokraté společně se zelenými, Klaus zřejmě bere vážně pouze velké strany.

„Nějaká dohoda těchto dvou stran o dalším vývoji na naší politické scéně – tím nemyslím ideová, ale procedurální – je podle mého názoru nezbytná. A čím dříve k ní dojde, tím lépe,“ uvedl Klaus v předvánočním rozhovoru pro Právo. Zároveň odmítl spekulace, že horuje pro velkou koalici. A v rozhovoru ještě řekl: „TOP 09 je pro mne polostrana s jedním člověkem, Miroslavem Kalouskem, a s figurkou pana Schwarzenberga v čele.“

Klaus nejdříve přijme 4. ledna na zámku v Lánech předsedu vlády Jana Fischera s manželkou. Den nato přivítá na Pražském hradě předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) a předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Šestého ledna Klaus pracovně poobědvá na Hradě s Topolánkem. Paroubka přijme tamtéž až o pět dní později.

Reklama

Výběr článků

Načítám