Hlavní obsah

Klaus s Fischerem si ve Špindlu notovali, prezident pak zaplatil útratu

Právo, luk, pra
Špindlerův Mlýn

Málokdy byly vztahy mezi prezidentem a premiérem natolik vstřícné, jako v případě Václava Klause a Jana Fischera. Na úterní schůzce ve Špindlerově Mlýně, které se zúčastnily i manželky Livia a Dana, si vysloveně notovali. Klaus poté za všechny u stolu zaplatil útratu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer s manželkami na setkání ve Špindlerově Mlýně

Článek

„My jsme se sešli hlavně proto, abychom v tento sváteční čas jasně předvedli, že se politici mezi sebou nemusejí jen hádat a že mají docela chuť si spolu v klidu popovídat,“ řekl po hodinu a půl dlouhém setkání v restauraci Bogner novinářům Klaus s tím, že neřešili žádné zásadní otázky.

Prezident s premiérem se znovu setkají 4. ledna na zámku v Lánech, kde podle Klause „už půjde do tuhého“. Úterní setkání prezident označil za „milé a přátelské“.

„Je to signál, že by se politici při takovýchto příležitostech setkávat měli, aby politika nebyla jen o napětí,“ poznamenal Fischer.

Klausovi s Fischerovými si dali kávu a po skleničce hruškovice. „Vzájemně jsme si říkali, co tady děláme, jak se tady máme, co se nám tady líbí, co se nám tady nelíbí,“ popsal setkání Klaus, který za všechny zaplatil zhruba pětisetkorunovou útratu.

Fischer ze Špindlerova Mlýna odjíždí do Prahy už v úterý večer. Klaus zůstane až do Silvestra. Odjede prý na Nový rok už v sedm ráno kvůli novoročnímu projevu.

Novináři a televizní štáby překvapili hlavně německé turisty. Zaskočení Němci nevěděli, o co jde. „Nemáme ani tušení, kdo z těch lidí, co sedí uvnitř, budí takový zájem,“ poznamenal mladý Němec. „Jméno vašeho prezidenta ani premiéra opravdu neznáme,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám