Hlavní obsah

Ve Vltavě si zaplavalo rekordních 162 otužilců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rekordní účast 162 plavců měl v sobotu tradiční Memoriál Alfreda Nikodéma v Praze. Ve Vltavě, která měla teplotu čtyři stupně Celsia si zaplavali otužilci z České republiky, Anglie, Belgie, Německa a Slovenska. Podle ředitele soutěže Tomáše Prokopa jde o nejvyšší počet plavců v porevoluční éře tohoto memoriálu. Nejstaršímu plavci bylo neuvěřitelných 96 let.

Foto: Reuters

Článek

Plavci soutěžili na třech tratích - 100, 300 a 750 metrů, přičemž trať vedla ze Slovanského ostrova směrem k Národnímu divadlu a na břehu podívané přihlížely stovky diváků. Mezi otužilci bylo letos i 29 žen.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šestadevadesátiletý Ladislav Nicek z Olomouce byl nejstarším plavcem letošního memoriálu.

Na třiašedesátý ročník memoriálu, který doprovázelo slunečné počasí, si opět přijel až z Olomouce zaplavat i legendární otužilec Ladislav Nicek. Letos ale neplaval s ostatními soutěžícími, pořadatelé pro něj vyhradili speciální trať. "Já jsem nechtěl jet, protože už jsem příliš starý. Ale pan Prokop mě přemluvil," řekl šestadevadesátiletý plavec.

Věkový rozdíl 82 let

Mezi soutěžícími byli i přemožitelé kanálu La Manche Petr Mihola a Richard Haan, sólista Státní opery Praha. Nejmladším účastníkem byla čtrnáctiletá Anna Kuřinová z Hradce Králové. Věkový rozdíl mezi nejstarším a nejmladším účastníkem tak byl 82 let.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mezi otužilci nechyběla ani plavkyně Táňa v šestém měsíci těhotenství, která je partnerkou ředitele soutěže Tomáše Prokopa.,který ji na trati ji doprovázel. "Trénovala celou podzimní i zimní sezonu, takže dokud jí tělo říká, že má plavat dál, tak plave," řekl o své partnerce Prokop.

Organizátoři si pochvalovali ideální podmínky

Pořadatelé si letošní ročník pochvalovali. "Podařilo se nám počasí a zároveň voda byla ledová. Takové podmínky jsou pro otužilce ideální. Jediné, co nám chybělo ke štěstí, bylo, že nevydržel sněhový poprašek," konstatoval ředitel memoriálu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Poprvé o Vánocích plavali ve Vltavě otužilci v roce 1923. Letos také uplynulo 60 let od skonu propagátora otužileckého plavání Alfreda Nikodéma.

Poprvé o Vánocích plavali ve Vltavě otužilci v roce 1923. Letos také uplynulo 60 let od skonu propagátora otužileckého plavání Alfreda Nikodéma.

Největší zimu zažili otužilci v roce 1946. Plavat se mělo u Železničního mostu. Teplota vzduchu ale klesla na 25 stupňů pod nulu a pořadatelům nepomohly ani sekyry, jimiž led rozbíjeli. Voda totiž okamžitě zamrzala, takže plavat se nakonec nedalo. Nejvíce otužilců se zúčastnilo 30. ročníku memoriálu v roce 1976. Zaplavat si jich tenkrát přišlo k Národnímu divadlu 214.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám