Hlavní obsah

Kardinál Vlk naposledy uvítal na vánočním obědě lidi bez domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Miloslav Vlk se v pátek naposledy ve funkci pražského arcibiskupa setkal na obědě s chudými a osamělými lidmi z okraje společnosti. Vánoční oběd pro 180 lidí uspořádala v sále kardinála Berana v Arcibiskupském paláci na Hradčanech Komunita Sant´Egidio. Za všechny poděkovala kardinálovi bezdomovkyně a předala mu album fotografií ze štědrovečerních večeří z předchozích let.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vánoční oběd pro chudé a osamělé lidi pořádala 25. prosince v Arcibiskupském paláci v Praze Komunita Sant'Egidio. Oběd zahájil kardinál Miloslav Vlk.

Článek

"Za všechny lidi na ulici vám přejeme štěstí a hodně zdraví a děkujeme, co jste pro nás udělal," řekla. Kardinál pak obešel všechny přítomné a přiťukl si s každým sklenkou sektu. Chtěl slyšet, co si bezdomovci představují pod slovem štěstí. "Abychom se měli trošku líp, hlavně finančně," uvedla žena.

Kardinál přítomným připomněl, že místnost, kde dnes hodují a připomínají si Ježíšovo narození, je blízká Betlému. "Jsme tu v bývalé stáji a Ježíš, který byl vlastně bezdomovec, se ve stáji narodil. Vyštafírovali jsme to tu, takže to není vidět. Tak z každé věci, která není dobrá, lze s láskou, péčí a přiložením ruky k dílu vytvořit věc krásnou," vyzval lidi z ulice, aby i oni na sobě pracovali.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Na vánočním obědě vyhrávaly vánoční koledy a podávala se polévka s játrovými knedlíčky, na výběr byla kachna se zelím či svíčková. Jako dezert bylo vánoční cukroví a ovoce. Bezdomovci dostali balíček s teplým oblečením nebo deku, lidé z domovů důchodců si odnesli knížky.

Vlk řekl, že na svém posledním setkání na vánočním obědě s lidmi bez domova si připomněl, že právě na slavnost narození Ježíše Krista v Betlémě je setkání s bezdomovci velmi příznačné. Kristus řekl, !co jste udělali jednomu z mých bratří, udělali jste pro mě", vysvětlil kardinál.

Dodal, že jeho nástupce ve funkci převezme všechny úkoly, funkce a poslání, tedy i setkání s bezdomovci na vánočním obědě. "Já už na této rovině tyto úkoly nebudu mít. Ale láska k druhým a potřebným není omezena na žádnou funkci, to je povinnost každého křesťana," shrnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám