Hlavní obsah

V Česku umírá dvakrát víc chodců než je průměr v Unii

Právo, Josef Koukal

Na českých silnicích přijde o život skoro třikrát víc chodců než v sousedním Německu a téměř dvojnásobek proti Rakousku. Lépe než u nás jsou na tom i na Slovensku.

Článek

Vyplývá to z mezinárodního srovnání mezi zeměmi EU, které nedávno zveřejnil Besip. Podle něj je unijní průměr 14,6 oběti na milión obyvatel. V Česku ale připadá na milión obyvatel 22,8 mrtvých chodců za rok.

Bezohlední řidiči, neukáznění pěší

Podle odborníků může za špatnou situaci v Česku bezohlednost řidičů, kteří chodce nerespektují, ale i neukázněnost pěších.

Předběžná policejní statistika sice naznačuje, že počet usmrcených chodců by mohl být letos o něco nižší než loni, žádná sláva to ale není.

Pěších obětí nehod totiž v posledních letech stále přibývalo až na loňských 210. A přestože ke konci listopadu zahynulo na silnicích 125 chodců proti loňským 177, tradičně nejtragičtější měsíc zdaleka neskončil a první dva prosincové týdny počtem obětí loňský rok opět překonaly.

„V prvním a druhém prosincovém týdnu jsme bohužel zaznamenali nárůst počtu obětí z řad chodců ve srovnání s posledním měsícem loňského roku o pět,“ řekl Právu ve čtvrtek ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Letos už pět dětských obětí

Ze zhruba dvou stovek mrtvých chodců za loňský i předloňský rok přitom loni zahynulo sedm dětí, předloni čtyři a letos do konce listopadu evidovali policisté již pět dětských obětí.

„Proč jsme na tom hůř než naši západní sousedé? Nepochybně je to dáno vzájemnou ohleduplností účastníků silničního provozu,“ komentovala srovnání vedoucí oddělení Besipu na ministerstvu dopravy Zuzana Ambrožová.

„Naši řidiči jsou mnohem agresivnější než třeba rakouští ve vztahu k chodcům i cyklistům. U nich je automatické, že když se chodec postaví k přechodu, oni zastaví. U nás je jim to úplně jedno,“ podotkla Ambrožová.

K tomu lze také připočíst malou bezpečnost přechodů pro chodce na českých silnicích. Ty jsou často neosvětlené nebo nedostatečně vyznačené. Z nedávného srovnání kvality přechodů v celkem 31 evropských velkoměstech skončila Praha na osmém místě od konce. V hodnocení odborníků neprošlo testem 53 z 310 pražských zeber.

I chodci mají co zlepšovat

Podle Tržila mají však co zlepšovat na svém chování i chodci. Právě jim určila policie svou letošní kampaň, při níž hlídky rozdávaly lidem v ulicích reflexní prvky v podobě zvířátek a proužků na ruku.

„V příštím roce se chceme zaměřit na dodržování pravidel všech účastníků silničního provozu na přechodech pro chodce a dále chceme klást důraz na používání reflexních prvků chodci,“ dodal Tržil s tím, že důraz na bezpečnost chodců zůstává i pro příští rok jednou z hlavních priorit dopravní policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladík nestačil zabrzdit a zabil chodce

Smrtí šedesátiletého muže skončila ve čtvrtek večer srážka dodávky s chodcem v Šenově u Nového Jičína. Proti třiadvacetiletému šoférovi VW Transporter již...

Auto srazilo dva chodce, oba namístě zemřeli

Ani okamžitý zásah dvou posádek záchranné služby nepomohl v sobotu dvěma starším chodcům při tragické nehodě v Třinci. Oba zemřeli po střetu s osobním autem....

Výběr článků

Načítám